2016 yılından önce ehliyet almış sürücüler için kritik bir süreç devam ediyor. 31 Aralık 2024'e kadar eski tip ehliyetlerini yenilemeyen sürücü belgeleri, 2025 itibarıyla geçersiz sayılacak. Ehliyetini yenilemeyen sürücüler ciddi cezalarla karşılaşabilir; ceza miktarının 13 bin TL'yi aşacağı belirtiliyor. Yeni yıla sadece birkaç ay kala vatandaşlar, Nüfus Müdürlükleri'nden randevu alarak bu işlemi tamamlamaya çalışıyor, ancak yoğunluktan dolayı sıra almakta zorluk yaşanabiliyor.

Ehliyet Yenileme Süreci Nasıl İşliyor?

Bugün başladı! İkinci el araç satışında yeni dönem Bugün başladı! İkinci el araç satışında yeni dönem

Eski ehliyet sahiplerinin yeni ehliyet alabilmeleri için şu adımları izlemeleri gerekiyor:

Sağlık raporu almak,
Gerekli harçları yatırmak,
1 adet biyometrik fotoğraf hazırlamak.
Bu belgeleri tamamladıktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüklerinden, internet üzerinden veya ALO199 destek hattı aracılığıyla randevu alınması gerekiyor. Başvuru işlemi tamamlandıktan sonra, yeni ehliyet kargo ile adrese teslim ediliyor.

Geçici Sürücü Belgesi Kullanılabilir

Ehliyet yenileme süreci devam ederken, e-Devlet üzerinden veya nüfus müdürlüklerinden alınan geçici sürücü belgesi ile araç kullanımı mümkün hale getiriliyor. Böylece vatandaşlar, yeni ehliyetleri eline ulaşana kadar araç kullanmaya devam edebiliyor.

Ehliyet Yenilememenin Cezası 13 Bin TL'yi Aşacak

31 Aralık 2024 tarihine kadar eski tip ehliyetlerini yenilemeyen sürücülerin, 2025 yılında bu ehliyetle araç kullanmaları durumunda 13 bin TL'yi aşan cezalar ile karşı karşıya kalacakları belirtiliyor. Ayrıca, geçerli bir ehliyet olmadan araç kullanmak yasal sonuçlar da doğurabilir.

Yenilenmiş Ehliyetler Kaç Yıl Geçerli Olacak?

Yenilenen ehliyetlerin geçerlilik süresi genel olarak 10 yıl olacak. Ancak, bazı ehliyet sınıfları için bu süre 5 yıl olarak belirlendi. Bu süre dolduğunda ehliyetlerin yeniden yenilenmesi gerekecek.

Eski ehliyet sahipleri, belirtilen süre içinde işlemlerini tamamlamazlarsa büyük cezalarla karşılaşabilirler. Bu nedenle, elinizi çabuk tutup randevu alarak işlemleri tamamlamanız önem arz ediyor.