2024 YKS ek tercih dönemi başladı ve üniversite hayalini gerçekleştirmek isteyen adaylar için son fırsat geldi. İlk tercih döneminde yerleşemeyen adaylar, ÖSYM’nin yayımladığı ek yerleştirme kılavuzuna göre tercih yapabilecekler. Peki, ek yerleştirme nasıl yapılır, başvuru süresi ne zaman bitiyor ve ücreti ne kadar? İşte YKS ek tercih süreci hakkında bilmeniz gerekenler.

MEB'den 'sosyal duygusal becereler' için materyal MEB'den 'sosyal duygusal becereler' için materyal

YKS ilk yerleştirme sonuçlarına göre yerleşemeyen adaylar için ek yerleştirme süreci başladı. ÖSYM’nin duyurusu ile 2024 YKS ek yerleştirme tercih işlemleri ve kontenjanlar belli oldu. Adaylar, tercihlerini elektronik ortamda yapacaklar. Ek yerleştirme ücreti 80 TL olarak belirlenirken, tercihler 6-11 Eylül 2024 tarihleri arasında yapılacak.

YKS Ek Tercih Tarihleri
2024 YKS ek tercih işlemleri, 6 Eylül 2024 saat 14.30'da başlamış olup, 11 Eylül 2024 saat 23.59'da sona erecektir. Adayların bu tarihler arasında tercihlerini yapmaları gerekmektedir.

YKS Ek Yerleştirme Ücreti
2024 YKS ek yerleştirme tercih ücreti 80 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücretin 12 Eylül 2024 saat 23.59'a kadar yatırılması gerekmektedir. Ücret, ÖSYM’nin belirlediği bankalar veya ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden yatırılabilir.

YKS Ek Yerleştirme Nasıl Yapılır?
YKS ek yerleştirme işlemleri, 2024 YKS sonuçlarına göre boş kalan veya kaydı yapılmayan kontenjanlar için yapılacaktır. Ek yerleştirme işlemleri, ÖSYM’nin belirlediği kurallar çerçevesinde yapılacak ve adaylar 24 tercih hakkı ile tercih yapabileceklerdir.

Adayların ek yerleştirme işlemi yapabilmesi için 2024-YKS yerleştirme puanlarının hesaplanmış olması şarttır. Tercih yaparken, 2024 YKS Kılavuzu ve Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alan kurallar dikkate alınmalıdır. Bedensel engelliler, mesleğe yönelik lise mezunları gibi özel durumlara sahip adaylar da bu kılavuzlardaki ilkelere uymalıdır.

Ek Yerleştirme İçin Hangi Kontenjanlar Kullanılacak?
Ek yerleştirme kontenjanları, 2024 YKS merkezî yerleştirme sonucunda boş kalan kontenjanlardan ve kayıt yaptırılmayan kontenjanlardan oluşacaktır. Bu nedenle adayların tercih yaparken bu boş kontenjanları dikkatlice incelemeleri önemlidir.

YKS Ek Yerleştirme Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Adaylar, 24 tercih hakkını kullanarak istedikleri programlara yerleşme şansına sahip olacaklardır.
Ek yerleştirme işlemi, daha önce belirlenen kurallar ve ilkeler doğrultusunda yapılacaktır. Bu yüzden adayların, kılavuzları dikkatlice inceleyerek tercih yapmaları önemlidir.
Adaylar, tercih yaparken başarı sıralamaları ve programın gereksinimlerine dikkat etmelidir.