Yaz aylarının kavurucu sıcaklarında artan sıvı kaybı, vücudun su ihtiyacını artırıyor. Uzmanlar, sıcak havalarda günde 2-2.5 litre soğuk su tüketilmesini tavsiye ediyor. Ancak soğuk suyun lıkır lıkır değil, yudum yudum içilmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Egzersiz Sırasında Soğuk Suyun Faydaları
Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Merve Sena Nazlı, soğuk suyun egzersiz sırasında antrenmanın daha verimli geçmesine yardımcı olduğunu belirtiyor. Nazlı, "Antrenmanda artan vücut ısısının normale dönmesi ve egzersiz sırasında kaybedilen sıvıların hızlı bir şekilde yerine konulması için soğuk su tüketimi faydalıdır." dedi.

Soğuk Suyun Zararları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Nazlı, soğuk suyun bazı zararları olduğunu da vurguladı. Özellikle migren hastalarında migren ataklarını artırabileceğini ve diş eti hastalıkları olan kişilerde hassasiyeti artırarak ağrılara yol açabileceğini belirtti. Ayrıca mide ve bağırsak problemi olan kişilerde de ağrı ve kramplara neden olabileceğini söyledi. Nazlı, "Eğer akut, kronik veya mevsimsel bir hastalığınız yoksa soğuk suyu özellikle egzersiz sırasında ve sıcak havalarda tercih edebilirsiniz." dedi.

Çocuklar ve İlaç Kullananlar İçin Öneriler
Çocukların çok hareketli olması nedeniyle terlemeyle birlikte fazla sıvı kaybı yaşadığını belirten Nazlı, çocukların su tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. İlaç kullanan kişilerde ise böbrekler ve karaciğeri rahatlatabilmek için su tüketiminin artırılması gerektiğini ifade etti. Nazlı, boğaz ağrısı olan çocuklarda soğuk suyun tahrişe yol açabileceğini ve bu durumda ılık suyun tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Yarım asrın gizemi çözüldü: Yeni keşfedilen MAL Kan Grubu nedir? Yarım asrın gizemi çözüldü: Yeni keşfedilen MAL Kan Grubu nedir?

Vatandaşların Su Tüketimi Alışkanlıkları
Bazı vatandaşlar günde yaklaşık 1 litre su içtiklerini belirtirken, bazıları suyu dinlene dinlene içtiklerini ifade etti. Çocuklar ise günde 1,5-2,5 litre arasında su tükettiklerini belirterek, "Su sağlıktır" dedi.

Uzmanlar, yaz aylarında artan sıvı kaybını önlemek için soğuk su tüketiminin önemine dikkat çekiyor. Soğuk suyun faydaları olduğu kadar bazı zararları da bulunuyor. Bu nedenle suyun lıkır lıkır değil, yudum yudum içilmesi ve günlük su tüketiminin 2-2.5 litre olması öneriliyor.