Türkiye’de 108 milyon kişiye ait verilerin çalındığı iddiası, gündeme bomba gibi düştü. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sızıntının pandemi sürecinde yaşandığını, ancak güncel verilerin çalınmadığını açıkladı. Free Web Turkey’in iddiasına göre, çalınan veriler arasında milyonlarca kişinin kimlik bilgileri, adresleri ve telefon numaraları bulunuyor.

108 Milyon Kişinin Verileri Çalındı İddiası

Son günlerde Türkiye'de gündemi meşgul eden en önemli konulardan biri, 108 milyon kişinin kişisel verilerinin çalındığı iddiası oldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun açıklamalarıyla tartışmalar daha da derinleşti. İşte, 85 milyon vatandaşın kişisel verilerinin çalınıp çalınmadığıyla ilgili iddialar ve Bakanlığın verdiği yanıtlar.

108 Milyon Kişinin Verileri Çalındı İddiası Nereden Çıktı?

İfade ve internet özgürlüğü üzerine yayın yapan Free Web Turkey sitesi, 9 Eylül 2024'te yayımladığı bir haberde, Türkiye’deki resmi kurumlarda kayıtlı 108 milyon kişinin kişisel verilerinin çalındığını iddia etti. Habere göre, çalınan veriler arasında yalnızca yaşayan vatandaşlar değil, vefat etmiş kişiler, turistik veya iş amaçlı ülkeye giriş yapmış yabancılar ve kayıtlı göçmenlerin bilgileri de yer alıyordu.

İddialara göre çalınan veriler arasında 82 milyon kişinin ikamet adresi ve 134 milyon GSM numarası bulunuyordu. Bu iddialar, kişisel verilerin korunması ve siber güvenlik açısından büyük bir endişe yaratmıştı.

Bakanlık Ne Açıkladı?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 11 Eylül 2024 tarihinde yapılan bir Kabine toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Uraloğlu, "85 milyon kişinin verilerinin çalındığı" iddiasına şu sözlerle açıklık getirdi:

“Bu pandemi sürecinde, hatırlarsınız, sağlık sisteminden kaynaklanan bir sızıntı oldu. Onun haricinde insanların güncel verilerinin çalındığıyla ilgili elimizde bir veri yok.”

Bakan, pandemi döneminde Sağlık Bakanlığı'nın sistemlerinden bir veri sızıntısının gerçekleştiğini doğruladı, ancak güncel verilere dair bir sızıntı olmadığını vurguladı.

Serkan Keskin kimdir, kaç yaşında? Serkan Keskin Meriç Aral ile mi evlendi? Serkan Keskin kimdir, kaç yaşında? Serkan Keskin Meriç Aral ile mi evlendi?

Veriler Google Drive Üzerinden Mi Sızdı?

Free Web Turkey’den Ali Safa Korkut’un haberine göre, bilgisayar korsanları çaldıkları verileri beş farklı Google Drive dosyasında topladı. Bu dosyalar daha sonra fark edilince, Türkiye’de BTK bünyesinde faaliyet gösteren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) devreye girdi. USOM, Google ile iletişime geçerek dosyaların kaldırılmasını talep etti. İddialara göre, bu talepler 29 Temmuz ve 3 Eylül 2024 tarihli yazışmalarla Google’a iletilmişti.

Ancak, BTK veya USOM’dan bu iddialarla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Tepkiler ve Hukuki Süreç

Bu büyük veri sızıntısı iddiası, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Free Web Turkey'in 2023 yılında ortaya attığı benzer bir veri sızıntısı haberi de hatırlanarak, özellikle kişisel verilerin korunması ve devletin bu konuda alması gereken önlemler tartışılmaya başlandı.

Daha önce, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), kişisel verileri koruma yükümlülüğünü yerine getirmediği iddiasıyla İçişleri Bakanlığı’na dava açmıştı. Ancak, Aralık 2023'te Ankara İdare Mahkemesi, “verilerin çalındığı anlaşılsa da idarenin sorumluluğu yoktur” gerekçesiyle davayı reddetmişti. Bu karar Nisan 2024'te kesinleşmiş ve MLSA, Haziran 2024'te Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

MLSA, kişisel verilerin korunmasında devletin ihmal gösterdiğini savunarak, özel hayatın gizliliği, ifade özgürlüğü ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini ileri sürüyor.

108 milyon kişinin kişisel verilerinin çalındığı iddiası büyük bir endişe yaratmış durumda. Bakanlık, pandemi döneminde yaşanan bir sızıntıyı doğrulasa da, güncel verilere dair herhangi bir sızıntı olmadığını vurguladı. Öte yandan, BTK ve USOM’un konuya dair resmi bir açıklama yapmaması, siber güvenlik ve kişisel verilerin korunması konularında daha fazla şeffaflık ihtiyacını ortaya koyuyor.