Tokatta kiraz üretiminin yaklaşık olarak 25 bin ton, kiraz ihracatının ise bin tonu aşması bekleniyor.

Kiraz yetiştiriciliği açısından önemli bir yere sahip olan Tokat'ta kiraz hasadı başlamıştı. 2023 yılında kesinleşmemiş tahmini olarak 14 bin 750 dekar alanda kiraz tesis edildi. Mevsim şartları ve yağış durumuna göre yüzde 15-20 lik bir üretim artışı beklenmektedir. Kiraz üretiminin ise yaklaşık olarak 25 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Kiraz ihracatının ise bin tonu aşacağı tahmin ediliyor

Tokat'ta Kemalpaşa,  Akyamaç, Kocacık, Günevi Köylerimizde yoğun olarak kiraz yetiştiriciliği yapılıyor. Yetiştirilen yüksek kaliteli ve bol verimli kirazlar gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında yüksek fiyatlarla alıcı buluyor. 
2023 yılı üretim sezonunda yağışların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesine ve güneşlenmenin yeterli olmamasına rağmen yetiştirilen kirazlar büyük rağbet gördü.

Manisa'da ekipler gece boyunca çalışarak arızayı giderdi Manisa'da ekipler gece boyunca çalışarak arızayı giderdi

Tokat'ın hali hazırda kiraz yetiştirilen köylerinde İhracat firmaları ve yurt içi alıcılar yetiştirilen kirazları alabilmek için adeta yarış halinde. Kiraz veriminin ve fiyatların da geçmiş yıllara göre yüksek olması üreticilerin yüzlerini güldürürken Tokat ve Ülke ekonomisine katkı sağlaması ile kiraz yetiştiriciliği her geçen gün daha da önem kazanıyor. 

KİRAZ İHRACATININ BİN TONU AŞMASI BEKLENİYOR
Tokat İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin, “İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü olarak; bahçeden sofraya kadar gerek fidan temini, gerek diğer teşvikler ve eğitim yayım faaliyetleri ile bol verimli, kaliteli, güvenilir ve sağlıklı gıda temini için çiftçinin her zaman yanındayız. Bugüne kadar ihracata yönelik kiraz yetiştiren üreticilerimizin bahçelerinden alınan numunelerde herhangi bir olumsuzluk çıkmamıştır. Yetiştiricilerimize de hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ediyorum. İhraç edilen kirazın fiyatı da üreticilerimizi memnun etmektedir. İhraç edilen kirazın fiyatı kg başına 50-70 TL. dir. İlimizde 2022 yılı TÜİK rakamlarına göre 13 bin 277 dekar alanda kiraz tesisi ve toplam olarak 21 bin 815 ton kiraz üretimi yapılmıştır. 2023 yılında ise kesinleşmemiş tahmini olarak 14 bin 750 dekar alanda kiraz tesis edilmiştir. Mevsim şartları ve yağış durumuna göre yüzde 15-20 lik bir üretim artışı beklenmektedir. Kiraz üretiminin ise yaklaşık olarak 25 bin ton olacağı tahmin edilmektedir.  Kiraz ihracatının ise bin tonu aşacağı tahmin edilmektedir. Bütün üreticilerimize bol ve bereketli kazançlar diliyorum.  " dedi.

Editör: Haber Merkezi