Tokat'ın Günçalı, Killik ve Çayören köylerinde yapılmak istenen maden arama faaliyetlerine tepki gösteren bölge halkı, maden aramasının durdurulmasını talep etti ve bu konuda hukuki yollara başvuracaklarını duyurdu. Günçalı köylülerinin toplandığı basın açıklamasında, HLC adlı şirket tarafından planlanan maden arama faaliyetinin yaşam alanlarını yok edeceği ve göç hareketlerine neden olacağına dikkat çekildi.

Tokat Merkeze bağlı 22 km uzaklıktaki Günçalı köylüleri kendi köylerinde ve çevre köylerde maden çıkarımına karşın protesto düzenledi. Bir araya gelen köylüler yapmış oldukları açıklamada altın madeni aranmasının doğalarını ve sularını zehirleyerek yok edeceğini ve göç etmek zorunda kalacaklarını belirttiler.

Tokat Günçalı, Killik ve Çayören köylerinde yapılmak istenen maden arama faaliyetlerine bölge halkı tepki gösterdi. Maden aramasının durdurulması ve bunun için hukuki yollara başvuracaklarını belirten köylüler “Toprağımızdan elinizi çekin” dedi. Günçalı köylüleri toplanarak bir basın açıklaması yaptı ve maden aranması sırasında yapılacak çalışmaların bölgeye zarar vereceğini ve bu karardan dönülmesi gerektiğini belirttiler. HLC adlı şirket tarafından maden araması kararına, köy halkın yaşam alanı kalmayacağı, göç hareketlerinin başlayarak köylerinin boşalacağı gerekçesi ile tepki gösterdi.

Hudutlarla mücadele sürüyor Hudutlarla mücadele sürüyor

Yapılan Basın açıklaması için toplanan köylüler önce 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu,ardından Günçalı Köyü Muhtarı durumu izah eden bir açıklama yaptı. İYİ Parti Tokat İl Meclis Üyesi Erkan Er'de yapılan badın açıklamasına katılarak bu karardan dönülmesi,olası bir deprem ve muhtemel kazalar sonucunda siyanürlü asit havuzlarından çevreye sızacak kimyasal bileşikler ve ağır metaller ile yeraltı ve yer üstü suları, dereler, göletler ve barajlar kirleneceğini söyledi.

MADEN ARAMASI ÇEVREYİ KİRLETECEK,İNSANLIĞI YOK EDECEK
Günçalı Köyü Muhtarı Selman Görgülü"Değerli misafirlerimiz, Köyümüze yapılacak olan maden arama işine dur demek için köyümüze  gelen tüm dostlarımıza selam olsun. Köyümüzde yapılacak olan arama işi hem doğayı hem havamızı, suyumuzu, toprağımızı zehirleyip  yok edecektir. Bir can tüm maden için daha değerlidir. Burada yapılacak olan her türlü maden arama tüm  çevreyi kirletecektir, insanlığın yok olmasına sebep olacaktır. Buraya kadar gelen canlara tekrar teşekkür ederim. Sayın İYİ Parti meclis üyesi Erken Er'e de ayrıyeten teşekkür ederim. Çok sağ olun"ifadelerini kullandı.

YARINLARA GÜZEL GELECEK BIRAKMAK İÇİN BUGÜNLERE BAKMALIYIZ
Günçalı Köyü Dernek Başkanı Ali Başak"  Doğup büyüdüğümüz topraklar da bu musibeti görme hiç istemezdik. Çevre bu denli zarar verecek bir olayı ülkemin hiçbir yerinde istemeyeceğim gibi vaka oldukça büyük, zor. Nedeni Günçalı Köyü ve çevre köyler geçimini büyük bir ölçüde tarım ve hayvancılık üzerine sağlar. Bu gördüğünüz dağlarda küçükbaş, büyükbaş olmak üzere hayvancılık yapılır. Yine bu coğrafyada çiftçilerimiz buğdaydan arpaya, nohuttan şeker pancarına, yoncaya sayamayacağım çeşitli ürün yetiştirmektedir. Köyümüzün hemen yakında bulunan Güzelce barajında aracılık yapan ve balık üreten emekçi kardeşlerimiz var. Yine Güzelce Barajı'ndan sulama yapacak Çamlıbel Ovası'nda otuz pare köy geçim bu toprağı üstünden sağlamaktadır. İşin özü şu; Toprağın altı değil, üstü bizim için daha kıymetlidir. Geçimin yanı sıra bu topraklar bizim için değerlidir. Çalbaba'dan bizler kuru dal bile almazken bu maden belası bizim kıyamadığımız o kıymetli araçları yok edecekler veyahut da zehirleyecekler Merhabalar. Bizlerin direnişi sadece Günçalı için değildir. Çevre köylerimiz, Tokat ve hatta tüm ülkemiz içindir. Hatta bu maden işine izin veren siyasetçilerin, bürokrasinin, kazı yapmaya çalışan kişilerin çocukları içindir. Yarınlara güzel bir gelecek bırakmak için bugünlere bakmalıyız toprağımızı, ormanımızı, suyumuzu korumalıyız. Bu konuda elimizden ne geliyorsa derneğimiz, muhtarlığımız, çevre komisyonları, sivil toplum örgütleri, ulusal ve yerel gazeteler çevre köy dostlarımız sonuna kadar direnecek. Çünkü atalarımızın bize bıraktığı güzelim doğayı çocuklarımıza, torunlarımıza bırakmak için var gücümüzle mücadele edeceğiz sözlerimi noktalamadan hepinize buraya kadar gelip bize destek etmek, destek sağlamak için tüm ülke insanının umutlu oldunuz. Günçalı Köyü halkı mücadelesi çocuklarımız için artarak devam edecektir"şeklinde konuştu.