Ev sahiplerine yönelik alınan kararlar dikkat çekerken yeni düzenlemenin detayları da merak ediliyor. Ev sahiplerini kapsayan yeni konut kiralama düzenlemelerini içeren kanun teklifi mecliste kabul edildi. Ev sahipleri istenilen belgelerle birlikte 30 gün içerisinde eksiksiz bir şekilde bildirecek. Sürece uymayan ev sahipleri ciddi para cezaları ile karşı karşıya kalacak. Gerçek ve tüzel kişilerin turistik amaçlarla konut kiralamasına yönelik yeni kurallar netlik kazandı.

İZİN BELGESİ ALINACAK

Konut kiralamaya yönelik yeni kararlar alınmaya devam ediyor. Konut kiralama izin belgesi artık bakanlık tarafından sağlanacak. Başvurular doğrultusunda turistik kiralama için uygun görülen bağımsız bölümle ilgili tüm kat maliklerine oy birliği ile alınmış bir karardı ibraz edilmesi zorunlu hale getirildi. İzin belgesi alma sorumluluğu tamamen kiraya verenin üzerinde olurken turistik kiralama faaliyetleri için belgelendirme yapılacağı vurgulandı. Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu doğrultusunda A grup seyahat acentaları aracılığıyla belgelendirme işlemi yapılacak.

BAŞVURUSU OLMAYAN KABUL EDİLMEYECEK

İzin sahibi gerçek kişinin vefat etmesi durumunda mirasçıların ölüm tarihinden itibaren 3 ay içerisinde başvuruda bulunması gerekmektedir. Aksi takdirde verilen izin belgesinin geçersiz sayılacağı belirtilirken tüzel kişilerin ise tüzel kişiliğinin sona ermesi durumunda izin belgesinin geçersiz sayılacağı belirtildi. Fakat kullanıcı hakları sözleşme süreci sonuna kadar devam edecektir.

Hudutsuz Sevda 2 sezon ne zaman başlıyor? Hudutsuz Sevda 2 sezon ne zaman başlıyor?

KİMLER İZİN BELGESİ ALABİLECEK?

Turistik kiralama için verilen izin belgesi konutlar için Kimlik Bildirme Kanunu hükümlerinde geçerli sayılacak. İzin belgesi sahibi bu bildirim yükümlülüğünden sorumlu tutulurken belirtilen süre sonunda sözleşmenin sona ereceği de vurgulandı. Yüksek nitelikli konutlarda izin belgesi düzenleme şartları aranmadan izin belgesi sağlanacaktır.

Yeni kanun ile birlikte izinsiz kiralama faaliyeti ve izin belgesi sahiplerine yönelik cezalar net bir şekilde belirlendi. İzin belgesi bulunmayan turistik amaçlarla konut kiralayan kişiler her bir konut için 100.000 TL idari para cezası ödeyecek. Bununla birlikte 15 gün içerisinde izin belgesi alma şartını da yerine getirmesi gerekmektedir. Belirtilen süre içerisinde izin belgesi almadan kiralamaya devam edenler için 500.000 TL idari para cezası uygulanacak ve bu kişilere yeniden 15 günlük süre verilecektir.