SGK prim ödemelerini tamamlayamayanlar, primlerini faiziyle geri alabilecekler. e-Devlet üzerinden başvuru yapılarak alınabilen prim iadesi, yaş sınırına ve bazı şartlara bağlı olarak geri ödeniyor. İşte prim iadesi hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar.

Kimler SGK Prim İadesi Alabilir?
Sosyal Güvenlik Sistemi kapsamında, bazı şartları yerine getiren kişiler emekli olmasa bile SGK’dan prim iadesi alabiliyor. SGK’nın 2018-38 sayılı genelgesine göre, kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşını doldurduktan sonra emeklilik için gereken prim gün sayısını dolduramayanlar, prim iadesine hak kazanabiliyor.

Vefat Eden Eşin Primleri Geri Alınabilir mi?
Evet, vefat eden kişinin geride kalan eşi, çocukları ve hatta anne-babası da primlerin belli bir kısmını geri alabiliyor. Bu durumda, SGK’ya başvuru yaparak iade talebinde bulunmak mümkün.

Prim İadesi İçin Yaş Şartı Var mı?
Evet, prim iadesi için yaş sınırı bulunuyor. Kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşına geldiklerinde, emekli olma ihtimali bulunmuyorsa prim iadesine başvurabiliyorlar. İade edilecek tutar, işçi kesintisi olan primlerle sınırlı.

George Hogg'un yeni koleksiyonu, zarif çizgileriyle öne çıkıyor George Hogg'un yeni koleksiyonu, zarif çizgileriyle öne çıkıyor

Prim İadesi Nasıl Alınır?
e-Devlet üzerinden veya Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) doğrudan başvurarak prim iadesi talebinde bulunabilirsiniz. Başvurular iadeli taahhütlü posta yoluyla da yapılabiliyor.

Prim İadesinde Faiz İşletiliyor mu?
2008 yılı sonrası prim iadesi talep eden kişiler için güncelleme katsayısı devreye giriyor ve primler güncellenerek ödeniyor. Ancak 2008 öncesi kesilen primlerde bu uygulama bulunmuyor.