Türk sanat dünyası, büyük bir ustayı kaybetti. Ressam, heykeltraş ve akademisyen Mehmet Güleryüz, Paris'te 86 yaşında yaşamını yitirdi. Sanatçının ölüm haberi, sanat camiasında derin bir üzüntüye neden oldu.

Çağdaş Türk Sanatının Önemli İsmi Mehmet Güleryüz Hayatını Kaybetti

Ünlü ressam, heykeltraş, oyuncu ve akademisyen Mehmet Güleryüz, 86 yaşında hayatını kaybetti. Bir süredir Paris'te kanser tedavisi gören sanatçının vefatı, sanat camiasında büyük bir üzüntü yarattı.

Mehmet Güleryüz Kimdir?

1938 yılında İstanbul'da doğan Mehmet Güleryüz, Gürcü asıllı bir aileden gelmektedir. Liseyi Saint Benoit Fransız Lisesi'nde tamamladıktan sonra, 1958 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin (şimdiki adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) Resim Bölümü'ne kaydoldu. Dört yıl süren sanat eğitimini bölüm birincisi olarak tamamlayan Güleryüz, 1963 yılında profesyonel oyunculuğa Arena Tiyatrosu'nda başlamıştır.

Asırlara meydan okuyan eserler sokak lambası ile aydınlatılıyor Asırlara meydan okuyan eserler sokak lambası ile aydınlatılıyor

Sanat Hayatının Dönüm Noktaları

Güleryüz, Paris'te aldığı devlet bursu ile resim ve lithografi üzerine ihtisas yaptı ve burada ilk heykellerini yaptı. 1975 yılında Türkiye'ye döndü ve akademisinin resim bölümünde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1980 yılında New York'a gitti ve burada sanat hayatına devam ettikten sonra 1985 yılında İstanbul'a döndü.

Sanatçı ve Toplum Üzerindeki Etkileri

Sanatçı, 1988 yılında İstanbul'da ilk retrospektif sergisini açtı ve 1989 yılında Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği'nin kurucu başkanlığına seçildi. 1992'de Polat Rönesans Oteli'nde sergi düzenledi. Ayrıca, 1998 yılında Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanlığı döneminde kendisine verilen Devlet Sanatçısı unvanının iptali için başvuruda bulunmuş ve iki yıl sonra unvan geri alınmıştır.

Son Sergisi ve Paris'teki Çalışmaları

Mehmet Güleryüz'ün son sergisi, oğlu Kerimcan Güleryüz'ün sanat yönetmenliğinde 2023 yılında Loft Art'ta sergilenen "Mehmet Güleryüz 2013-2023" adlı sergiydi. Sanatçı, 2013 yılından bu yana Paris'te kendi sanat atölyesinde çalışmalarını sürdürüyordu.

Mehmet Güleryüz’ün sanata ve topluma kattığı değerler, onun arkasında bıraktığı güçlü bir miras olarak kalacaktır.