Türkiye'nin önde gelen deprem uzmanlarından Prof. Dr. Naci Görür, Adana ve Hakkari'de büyük bir deprem tehlikesine dikkat çekti. İstanbul’un deprem sıralamasında ilk sırada olmadığını söyleyen Görür, Doğu Anadolu Fay Hattı’ndaki enerji transferinin bu bölgelerde bir depremi tetikleyebileceğini ifade etti.

Naci Görür'den Adana ve Hakkari İçin 7,2 Büyüklüğünde Deprem Uyarısı

Türkiye'nin önde gelen deprem bilimcilerinden Prof. Dr. Naci Görür, olası depremler konusunda yaptığı açıklamalarla dikkat çekti. Görür, İstanbul'un yanı sıra, deprem riski taşıyan diğer bölgelere dikkat çekti. Özellikle Adana ve Hakkari bölgeleri için önemli uyarılarda bulundu.

Siyah Kalp'in Sevilay'ı Leyla Tanlar kimdir? Kaç yaşında ve nereli? Siyah Kalp'in Sevilay'ı Leyla Tanlar kimdir? Kaç yaşında ve nereli?

Adana İçin Deprem Uyarısı

Prof. Dr. Naci Görür, Adana’nın deprem riski taşıyan şehirlerden biri olduğunu belirterek, bu bölgede yaşayanların dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Görür, Doğu Anadolu Fayı'nın kollarının bu bölgede yer aldığını ve enerji transferlerinin bu bölgede bir depremi tetikleyebileceğini ifade etti. Adana’nın konum itibarıyla Doğu Anadolu Fayı ile bağlantılı olduğunu belirten Görür, bu durumun risk oluşturduğunu söyledi.

Hakkari'de Deprem Riski

Prof. Dr. Naci Görür, Hakkari yöresinin de deprem açısından dikkat edilmesi gereken bir bölge olduğunu belirtti. Maraş depremlerinin ardından Doğu Anadolu Fay Hattı’nın hareket ettiğini ve Arabistan Levhası'nın kuzeye doğru kaymasının Hakkari'yi sıkıştırdığını ifade eden Görür, "Bu bölgede de dikkatli olunması gerekiyor" dedi. Bilimsel öngörüsüne göre Hakkari’de de olası bir deprem riski bulunuyor.

Bingöl ve Erzincan Arasında Risk

Görür, Bingöl ve Erzincan arasındaki kesimlerde de Doğu Anadolu Fayı'ndaki hareketlerin deprem riskini artırdığını belirtti. Bu bölgede 7,2 büyüklüğünde bir deprem beklenebileceğini ifade etti. Ayrıca, Kuzey Anadolu Fayı'nın kırılmamış kesimlerinin de tetiklenebileceğini ve bu bölgelerde de dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Enerji Transferleri ve Faylar Arasındaki İlişki

Prof. Dr. Naci Görür, faylar arasında enerji transferi nedeniyle geometrik ilişkiler bulunduğunu ve bu transferlerin deprem hareketlerini tetikleyebileceğini belirtti. Fay hatlarının arasındaki bu dinamik ilişkilerin, farklı bölgelerdeki depremleri tetikleyici etkisi olabileceğini ifade eden Görür, bu süreçlerin yakından izlenmesi gerektiğini söyledi.