MasterChef'in Bakü'deki çekimlerinde Azerbaycan'a özgü yemekler yapıldı ve en çok merak edilenlerden biri Şah Pilavı oldu! İşte tarifi ve yapılışı...

Masterchef'ten sofralara: Ağızda dağılan Boşnak Mantısı nasıl yapılır? Masterchef'ten sofralara: Ağızda dağılan Boşnak Mantısı nasıl yapılır?

Şah pilavı Azerbaycan yemek kültüründe önemli bir yeri olan yemeklerden biridir. MasterChef'in Bakü'de yapılan çekimlerinde Azerbaycan'a özgü yemekler yapıldı. en merak edilen tariflerden biri de şah pilavı oldu. Peki, şah pilavı tarifi ile 'Azerbaycan şah pilavı nasıl yapılır, malzemeleri neler?' sorularının yanıtları...

Şah pilavı tarifi kullanıcılar tarafından merak edildi. Azerbaycan mutfağına ait yöresel bir yemek olan şah pilavı, kuzu eti, kestane, kuru kayısı, kuru üzüm ve safran gibi malzemelerle zenginleştirilir. MasterChef'te yapılan yemekler arasında yer alan şah pilavı Azerbaycan mutfağının en sevilen yemeklerinden biri. İşte tarifi, malzemeleri ve yapılışı...

MASTERCHEF ŞAH PİLAVI TARİFİ!

MALZEMELER

2 yemek kaşığı kuru erik
2 yemek kaşığı kuru üzüm
2 yemek kaşığı kuru kayısı
10 adet kestane
2 adet kuru soğan (Yarım ay doğranmış)
300 g kuzu eti (Kuşbaşı)
3 bardak basmati pirinci (Yıkanmış)
200 g sade yağ
1 g safran
3-4 yemek kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı zerdeçal
10 adet ince lavaş

TARİF

Kuzu etini pişene kadar su koyduğunuz bir tencerede yaklaşık 2-3 saat süreyle haşlayın.
Bütün kuruyemişleri, soğanı ve haşlanmış eti karamelize olana kadar tavada soteleyin. Tuz, karabiber ve zerdeçalı ekleyin ve beklemeye bırakın.
Kaynar tuzlu suda basmati pirincinin dişe gelecek şekilde ön haşlamasını yapın ve süzün.
Safranı bir bardağa alarak üzerine yarım bardak kaynar su ilave edin ve üzerini kapatarak demlenmeye bırakın.
Pirinci bir tencereye alın ve safran ile 4 yemek kaşığı sade yağ ilave ederek karıştırdıktan sonra dinlenmeye bırakın.
Derin ve döküm bir tencereye sade yağla yağladığınız lavaşları uçları dışarı sarkacak şekilde dizin. Sonrasında safranlı pirincin bir kısmını, ortasına sotelenmiş eti, diğer malzemeleri ve tekrar pirinci ekleyerek lavaşlarla üstünü kapatın.
Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında lavaşların dışı kızarana kadar, yaklaşık 1 saat kapağı kapalı olarak pişirin.
Pilav piştikten sonra tencereyi tabağa ters çevirin ve ortadan dilimleyerek servis edin.