Küpeyle uyumanın kulak sağlığına ciddi zararları var. Enfeksiyon, alerji ve kulak memesi yırtılması gibi problemlere neden olabilen bu alışkanlık nasıl bırakılır?

Küpeyle uyumak kulak sağlığınız için tehlikeli bir alışkanlık. Nikel alerjisi, enfeksiyon ve kulak memesi yırtılması gibi sorunlara yol açabilen bu alışkanlık hakkında bilmeniz gereken gerçekler…
 

Küpeyle Uyuyanlar Dikkat! Gerçekten uyurken küpe takmak kulak sağlığımız için zararlı mı?

Özellikle yeni bir piercing yaptırdığınızda deliğin kapanmaması için gece de öyle yatmanız gerekebilmektedir. Küpelerinizi her gece yatmadan önce çıkarmanın neden önemli olduğunu ve yeni piercinglerinizin kuralın neden bir istisnası olduğunu öğrenmek için haberimizin devamını takip edebilirsiniz…

Küpe ile uyumak doğru mu?
Genel kural, bir istisnası olmak dışında küpelerde uyumaktan kaçınmaktır. O kural ise yeni bir piercing yaptırmanız. Yeni piercinglerinizi 6 hafta veya daha uzun süre veya deldirdiğiniz yer onay verene kadar takmanız gerekebilmektedir. Ancak piercingleriniz daha eskiyse gece boyunca nikelden yapılmış küpelerle yatmaktan kaçınmanız gerekebilmektedir. Büyük halka küpeler, sallantılı veya damla tarzı küpelerle de uyumamalısınız.

Küpeyle uyursanız ne olur?
Yazımızın devamında küpe takmakla alakalı bazı yaygın ancak ciddi yan etkiler bulunmaktadır:

Kulak memesi yırtılması

Uyku sırasında küpeleriniz yastığınıza veya saçınıza takılabilmektedir. Hareket ederken kulak memenizi yırtma riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Büyük küpelerin yanında halka ve sallantılı gibi açıklıkları olan küpeler bu riski daha da artırabilmektedir.

Sigara kullanımı KOAH'ı tetikliyor Sigara kullanımı KOAH'ı tetikliyor

Baş ağrısı

Sık sık baş ağrısıyla uyanıyorsanız buna gece boyunca taktığınız küpeler sebep olmuş olabilmektedir. Küpe başınızın yan tarafına baskı yapıp rahatsızlığa neden olabileceğinden, yan yatarak uyursanız daha fazla risk altında olabilirsiniz.

Baş ağrınızın geçip geçmeyeceğini görmek için küpesiz uyumayı deneyin. Yeni bir kulak piercinginiz varsa küpeleri takmanız gerektiğinden, baş ağrılarınızı hafifletmek için sırt üstü uyumayı deneyebilirsiniz.

Enfeksiyon

Aynı küpeleri uzun süre piercingi temizlemeden takmak bakterilerin çoğalmasına neden olabilir. Bu bir enfeksiyona yol açabilir. Enfeksiyon belirtileri ise şunlar olabilir:

Kızarıklık
Şişme
Ağrı
İrin

Alerjik reaksiyon

Küpeyle uyumak, nikele karşı alerjik reaksiyon riskinizi de artırabilmektedir. Nikel, bazı takı çeşitlerinde yaygın olarak kullanılan bir maddedir. Küpe takan kişilerin yaklaşık yüzde 30’u nikel duyarlılığına sahiptir. Kısacası nikele karşı alerjik reaksiyon aslında pek de az görülen bir durum değildir.

Nikel bazlı takıları tekrar tekrar takmak, kırmızı ve kaşıntılı döküntülere neden olmaktadır. Aynı zamanda gece boyunca bu küpelerle uyumak kulaklarınızın çevresinde egzama geliştirme riskinizi artırabilmektedir.

Nikel alerjisinden kaçınmanın en iyi yolu; cerrahi çelikten, som gümüşten veya en az 18 ayar altından yapılmış küpeler takmak. Yeni piercingler için kullanılan küpeler, bu hipoalerjenik malzemelerden birini içerecektir. Bu nedenle kulaklarınızı ilk deldirdiğinizde bir gecede nikel reaksiyonu konusunda endişelenmenize gerek kalmayacaktır.