Kış hastalıklarından korunmak isteyenler aktarlara koşuyor

Havanın soğumaya başlamasıyla ıhlamur, zencefil, zerdeçal ve tarçın gibi şifa deposu bitkilere talep arttı.

Soğuk havalarda sıkça görülen öksürük, grip, nezle gibi hastalıklara yakalanmak istemeyen vatandaşlar, bu hastalıklar başta olmak üzere vücudun bağışıklığının güçlendirilmesinden sindirim kolaylığa kadar birçok faydası olan şifalı bitkilere ilgi gösteriyor. Havaların soğuması üzerine vatandaşlar soğuğa bağlı hastalıklara yakalanmamak için zencefil, zerdeçal, tarçın, ıhlamur gibi bitkilere yöneliyor. Ihlamur, zerdeçal, zencefil, tarçın, ada çayı gibi bitkiler, vatandaşların gözdeleri arasında yer alıyor. Kimileri farklı ot ve çiçekleri karışık bir şekilde alırken, kimileri ise sadece bir faydalı bitkiyi alıyor.
Ihlamurun kilosu 350 TL ila 500 TL arasında satılırken, tarçının kilosu 350, zencefil ve zerdeçalın kilosu 100-150 TL'den satışa sunuluyor. Geçen yıla göre fiyatları yüzde 50 ile 100 oranında artan şifalı bitkiler, ayrı ayrı ya da karıştırılarak tüketiliyor. Karışık ya da ayrı ayrı hazırlanan bitkiler, bir süre demlendikten sonra soğuk havalarda iç ısıtan şifalı çaylara dönüştürülüyor.

"EN ÇOK İLGİ ODAĞI IHLAMUR”

15 yıldır aktarlık yapan Murat Demirkurt, şu anda talep gören şifalı bitkilerin başını ıhlamur ve balın çektiğini söyleyerek, "Kış aylarında soğukla beraber soğuk algınlığı, grip en çok sıkıntı olan vatandaşlarımız bunun için de doktora, eczaneye gitme yerine bizi tercih ediyorlar. Çünkü daha önce kullandıkları için her kış kullanıyor. Bir de atadan dededen gördükleri için mesela ıhlamur yapılıyor. Ihlamurun içine Polat şekeri atılıp bu şekilde kullanılıyor zencefil, zerdeçal kaynatılıp içerisine balla şekerlendirilip kullanılıyor. Hem soğuk algınlığını hem grip hem sıcak tutma açısından kış aylarında en çok tüketilen tahin var. Tahin de yine sıcak tutucu helva, bu tarz şeylere vatandaşın talebi var. Çünkü rahatlatıyor verdiğimiz ürünler kışın soğuk algınlığı oluyor. Soğuklar ve soğuk algınlığı, öksürük, bu tarz şeyler için vatandaşlarımızın talep ettiği zencefil zerdeçal, ıhlamur, kuşburnu, tarçın, bunların yanında tabii pekmezlerimiz var. Pekmezin içerisinde zencefil zerdeçalı karıştırıyor veya ıhlamurla zencefili karıştırıp çay olarak içiliyor. Bu tarz şeyler insanlarımız rahatlıyor. En çok ilgi odağı her ıhlamur, İnsanlarımız ıhlamurdan ve baldan vazgeçmiyor” dedi.

“BİZİM DE KENDİMİZE GÖRE ÖZEL KARIŞIMLARIMIZ OLUYOR”

İstanbul Şehir Tiyatroları'ndan yeni sezona zengin repertuvar İstanbul Şehir Tiyatroları'ndan yeni sezona zengin repertuvar

Demirkurt, yaptıkları karışımları doktor kontrolünde tüketilmesini tavsiye ederek, "Tabii bizim de kendimize göre özel karışımlarımız oluyor. Çeşitli macunlarımız oluyor. Bal veya pekmezin içine çeşitli attığımız baharatlardan, soğuk algınlığı için bazı şeyler yapılıyor. Tabii bunların kararında yapıyoruz. Yani yine de doktor kontrolünde olması gerekiyor. Doktordan sonuç alamayan vatandaşlardan bize de gelen oluyor. Bu şekilde kendilerine bizim karışımımız olan macunlardan veya çaylardan satıyoruz. Onlar da bu şekilde şifa buluyorlar" diye konuştu.