Tokat denilince akla ilk gelen lezzetler arasında bağ yaprağı geliyor. Hasat dönemi başlayan bağ yaprağında Tokat ile Erbaa arasında tatlı bir rekabet yaşanıyor. Bağ yaprağı alacak olanlar Tokat mı? Erbaa bağ yaprağı mı? diye sorguluyor. 

Tokat’ta 2021 yılı itibarı ile bağ alanları 6 bin 620 hektar seviyesine ulaştı.  2023 yılında 8 hektar olması bekleniyor. En önemli üretici ilçeler sırasıyla; Merkez ilçe, Erbaa, Niksar, Zile, Pazar ve Turhal. 

24 bin ton üretim

2021 yılında salamura bağ yaprağı üretimi 24 bin tona çıkmıştır. İlimizin önemli bir ihraç ürünü olarak 2020 yılında ilimizden ihraç edilen  salamura bağ yaprağı 739 ton iken 2021 yılında 1006 tona ulaşmıştır. Ekonomiye katkısı her gün geçen gün artmaktadır.

Bağ yaprağı üretim merkezleri

En önemli üretici ilçelerimiz sırasıyla; Merkez ilçe, Erbaa, Niksar, Zile, Turhal ve Pazar ilçeleridir. Merkez İlçe de en fazla üretim alanına sahip belde ve köylerimiz; Emirseyit, Büyükyıldız, Güryıldız, Yayladalı. 

Hasat dönemi başlayan bağ yaprağında Tokat ile Erbaa arasında tatlı bir rekabet yaşanıyor. Bağ yaprağı alacak olanlar Tokat mı? Erbaa bağ yaprağı mı? diye sorguluyor.  Her yörenin kendine ait ayrı bir lezzeti ve aroması bulunuyor.  İhracat olarak Erbaa ön plana çıkıyor. Kent merkezinde üretilen bağ yaprağı ise daha çok iç piyasa ve yöreden talep görüyor.  2017 yılında alınan coğrafi işaretle tartışmalara son noktayı koyan bu anlamda artık bir marka olarak biliniyor.

Erbaa bağ yaprağı

Zuhal Gürer kimdir? Diş hekimi Zuhal Gürer neden öldü? Zuhal Gürer kimdir? Diş hekimi Zuhal Gürer neden öldü?

Tokat'ın Erbaa ilçesinde coğrafi işareti alınan narince bağ yaprağı bölgenin önemli geçim kaynakları arasında ilk sırada yer alıyor. İnce, narin ve kendine has aroması ile damaklarda farklı bir tat bırakan bağ yaprağı bölgenin önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor. Yaklaşık 20 bin dekar alanda üretilen asma bağ yaprağı yurt içi piyasanın yanı sıra yurt dışında da ilgi görüyor. Yaklaşık 400 milyon lira girdi sağlaması beklenen bağ yaprağı üreticinin yüzünü güldürüyor.

Erbaa Belediye Başkanı Ertuğrul Karagöl, bağ yaprağının ilçenin önemli girdi kaynakları arasında ilk sıralarda yer aldığını belirtereki “Bu sene bağ yaprağı güzel fiyatlara satıldı. Erbaa'nın ekonomisine çok ciddi anlamda girdi sağlayan bir ürün. Sezonun başında üzüm ve yapraktan hedefimiz Erbaa’ya 400-500 milyon girdi sağlanması idi. İnşallah sezonun sonunda bu hedefimize ulaşmayı bekliyoruz” dedi.

Erbaa bağ yaprağı markasını taklit edilmesine karşı önlem

Başkan Karagöl, büyükşehirlerde Erbaa bağ yaprağı adı altında satılan ürünlerin birçoğunun sahte ürün olduğuna dikkat çekerek, “Biz ticaret odamızla beraber bu anlamda barkod çalışması yapıyoruz. Her paketin üzerine “Erbaa yaprağı” diye yazıldığında Erbaa yaprağı olduğu düşünülmesin diye firmaların barkod, hologram etiketli olarak satışlarının daha kolay olmasını sağlamanın derdindeyiz. İnşallah bu çalışmayı da tamamlarsak herhangi bir bağ yaprağının o paketlere “Erbaa yaprağı” adı altında girme şansı kalmayacak” ifadelerini kullandı.

İhracat ayağı

 Asma yaprağı üreticisi ve ihracatçısı Mustafa Coşkun, Japonların kendilerinden yaprak sarma dolma ihracatı yapmalarını istedi söyledi.

Tokat'ın Erbaa ilçesinde 2017 yılında coğrafi işaret alınan narince bağ yaprağı, yurt içi ve yurt dışından talep görüyor. İnce, narin olması ve kendine has aroması ile damaklarda farklı bir tat bırakan bağ yaprağının ünü yurt dışına taştı. 

3 yıl önce coğrafi işaret alındı

Türk Patent ve Marka Kurumundan 2017 yılında "Erbaa narince bağ yaprağı" adıyla coğrafi işaret alınan bağ yaprağının bölgeye has bir lezzeti ile ilgi görüyor.  Başkan Karagöl, "Tokat’ın diğer bölgelerinde de yaprak üretiliyor. Ama Erbaa yaprağımızı birkaç adım önde diyelim. Çünkü buranın rakımı, iklim şartları, toprak yapısı biraz daha diğer bölgelere nazaran farklı. Nasıl Zile'nin pekmezi, Niksar'ın cevizi varsa ilçemiz de coğrafi işareti aldıktan sonra 'Erbaa yaprağı' olarak bir adım öne çıkıyor”ifadelerini kullandı.

Asma yaprağı üreticisi ve ihracatçısı Mustafa Coşkun ise Erbaa narenciye bağ yaprağının özelliklerini dile getirerek, “Coğrafi işaretli endemik bir bitki olan bağ yaprağının ünü uzun yıllara dayanıyor. Evliya Çelebi'nin Erbaa bağlarından bahsettiği yıllardan günümüze kadar dünya çapında ün yapmış müthiş bir üründür. Son yıllarda aroması, endemik oluşu ve lezzeti ile dünya markası olmuştur. Ayrıca buraya çok dikkat edelim. Lif içermesi ve yüksek C vitamini ile insanlara şifa dağıtmaktadır” diye konuştu.

Dönemin Valisine tepki göstermişlerdi

Erbaa’da asma yaprağı üretimi yapan çiftçiler ürettikleri asma yaprağının ‘Erbaa Yaprağı’ ismiyle tescillenmek yerine Vali Cevdet Can’ın kararıyla ‘Tokat Yaprağı’ ismiyle tescil edilmek istendiğini iddia ederek Vali Can’a tepki göstermişti.

Marka hırsızlarına karşı Holıgram önlemi
Erbaa ilçesinin en önemli marka değeri olan "Erbaa Narince Bağ Yaprağı" Coğrafi İşaret tescilini 2017 yılında Erbaa Ticaret ve Sanayi Odası, Erbaa Belediyesi ve Erbaa Ziraat Odası işbirliği ile aldı. Tescil alınmasının ardından fırsatçılar Erbaa'ya ait olmayan yaprakları piyasaya sürdü. Erbaa Belediyesi, Erbaa Ticaret, Sanayi Odası ve Erbaa Ziraat Odası fırsatçıların önüne geçmek için adım attı. Erbaa'ya ait olan tescilli "Erbaa Narince Bağ Yaprağı" artık satıcıların tezgahlarında QR kod ve logolu olarak yer alacak.

Haber Merkezi