Bu yıl emekli maaşlarında önemli bir artış yaşandı. En düşük emekli maaşı 10 bin liradan 12 bin 500 liraya yükseltildi. Peki, bu artışın ardından maaş farkları ne zaman ödenecek? İşte merak edilen tüm detaylar...

En düşük emekli maaşı 10 bin liradan, 12 bin 500 liraya çıkarıldı. Temmuz emekli maaşları ödenmeye başlayan milyonlarca emekli, aradaki farkın ne zaman hesaba yatacağını merak ediyor. Peki, zamlı emekli maaşları ve maaş farkı ne zaman hesaba yatacak? İşte, detaylar...
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda en düşük emekli aylığının 12 Bin 500 liraya çıkarılmasını öngören düzenleme kabul edildi. Peki emekli maaş farkı ne zaman hesaba yatacak?

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda en düşük emekli maaşının 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılmasını da içeren vergi teklifi kabul edildi. 3.7 milyon emeklinin yararlanacağı düzenlemenin önümüzdeki hafta Genel Kurul'da yasalaşması bekleniyor.

 Diğer yandan düzenleme içerisinde iki değişiklik daha var. İlki kısa vadeli sigorta kolları prim oranının artırılması ikincisi ise EYT'li emeklilere uygulanan teşvikin kaldırılması.

Emekli aylıklarının tutarının 10 bin liradan düşük olması halinde Hazine desteği ile 10 bin liraya tamamlanması uygulaması halihazırda yürürlükte. Bu çerçevede 3.7 milyon emekliye hak ettiği emekli aylık tutarı 10 bin liranın altında olmasına rağmen 10 bin lira emekli aylığı ödeniyor.

DÜŞÜK ZAM ALMA RİSKİ ORTADAN KALKACAK

Samsun Bafra Sera OSB'de ilk fideler toprakla buluşturuldu Samsun Bafra Sera OSB'de ilk fideler toprakla buluşturuldu

İşte bu tutar Meclis gündemindeki düzenleme hayata geçtikten sonra 12 bin 500 liraya yükselecek. Akşam Gazetesinin haberine göre bu sayede 3.7 milyon emeklinin hiç zam almama ya da yüzde 24.7'den düşük zam alma riski ortadan kalkacak.

Bu arada 7 bin 710 liranın altında kök aylığı olan emekliler düzenleme hayata geçmeseydi hiç zam almamış olacaklardı. Kök aylığı 7 bin 710 lira ila 9 bin 610 lira arasında olan emekliler ise yüzde 24.7'den düşük zam alacaklardı.

Düzenleme hayata geçtikten sonra kök aylığı 9 bin 610 liranın altında olan emeklilere temmuz ayı itibarıyla 12 bin 500 lira ödeneceği için haziran ayına göre yüzde 25 zam almış olacaklar.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşları ayın 17'si ila 28'i arasında ödeniyor. SSK'lıların temmuz ayı maaşları ödenmeye başladı. Dolayısıyla kök aylığı 9 bin 610 TL'nin altında olan emeklilere Temmuz ayı maaşları yüzde 24.73'lük zam uygulanarak ödendi.

AĞUSTOS AYINDA ÖDENMESİ BEKLENİYOR

Bu durumdaki emeklilere zam farkları hesaplanarak yatırılacak. Fark ödemeleri ağustosun ilk haftasına yetiştirilmeye çalışılıyor. Farklar ağustos ayının ilk haftasında ödendikten sonra ağustos ayının 17'si ila 28'i arasında ağustos ayı maaşları 12 bin 500 lira olarak yatırılacak.