Türkiye’de elektrik tüketimiyle ilgili büyük bir dönüşüm yaşanıyor. Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS), enerji piyasasında veri doğruluğunu ve güvenliğini artırmayı hedefliyor. Bu yeni sistem, akıllı sayaçlarla merkezi yazılım arasında iki yönlü haberleşme sağlayarak tüketim verilerinin daha hızlı ve doğru bir şekilde toplanmasını mümkün kılıyor.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: “Prime esas ücret tavanının yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz” TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: “Prime esas ücret tavanının yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz”

Yıl Sonuna Kadar Akıllı Sayaçlar Zorunlu Hale Gelecek
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından tasarlanan bu yenilik, 2024 yılı sonuna kadar mevcut sayaçların akıllı sayaçlarla değiştirilmesini ve gerekli altyapının kurulmasını zorunlu kılıyor. Dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler, bu değişiklikleri gerçekleştirmekle yükümlü olacak.

Yeni Mobil Uygulama ile Takip İmkanı
Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ), elektrik tüketim verilerinin geçmişe dönük takibini de sağlayacak bir mobil uygulama geliştirme çalışmalarına başladı. Bu uygulamanın 1 Temmuz 2024 tarihine kadar tamamlanması planlanıyor. Elektrik dağıtım şirketleri de bu yeni sistemin düzgün çalışabilmesi için gerekli veri altyapısını aynı tarihe kadar hazır hale getirmek zorunda.

Uygulamaya Uymayanlara 10 Bin Lira Ceza
Yeni sistemin devreye alınmasıyla birlikte, elektrik faturalarında büyük değişiklikler yaşanacak. Ancak, bu yeniliklere uyum sağlamayan ve akıllı sayaçları zamanında değiştirmeyenler için 10 bin lira ceza uygulanacak. Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ), merkezi haberleşme yazılımı ile ilgili teknik şartnameyi 1 Ocak 2025 tarihine kadar yayımlayacak.