Microsoft'un dünya çapında yaşadığı bir sorun nedeniyle bankalardan havalimanlarına, satış sitelerinden yayın kuruluşlarına pek çok kurumun bilgisayarları mavi ekran veriyor. 

Türkiye'nin yanı sıra ABD, Avustralya, Birleşik Krallık ve Hindistan gibi pek çok ülkedeki Windows sisteminde sorun yaşandığı bildiriliyor. 

Mavi ekran, Windows cihazları kritik bir sorun yaşadığında daha fazla hasarı önlemek için kendini kapanmaya ya da yeniden başlatmaya zorladığında ortaya çıkıyor. 

Microsoft'un açıklamasına göre kullanıcıların sisteme giriş yapamamasına neden olan arıza bugün 00.56 civarında başladı. Şirket sorunun Azure bulut sistemindeki bir yapılandırma değişikliğinden dolayı depolama ve bilgi işlem kaynakları arasında yaşanan kesintiden kaynaklandığını ekledi:

Bugünden itibaren geçerli olacak: Yüzde 100 zam geldi Bugünden itibaren geçerli olacak: Yüzde 100 zam geldi

Biz hafifletici önlemler almaya devam ederken hizmetlerimizde sürekli iyileştirmeler görülüyor.

Sistemdeki problem ABD merkezli siber güvenlik şirketi CrowdStrike'ta yaşanan teknik bir arızadan kaynaklanıyor. CrowdStrike, dünya çapında pek çok kuruluş tarafından kullanılıyor.

Şirket, dünya çapında yaşanan teknik aksaklıklara yol açan sorunu tespit ettiklerini ve kullanıcılar için "geçici" bir çözüm geliştirdiklerini duyurdu.

Microsoft'un dünya çapında yaşadığı teknik bir sorun, pek çok ülkede Windows sistemlerinin mavi ekran hatası vermesine neden oldu. Bankalar, havalimanları ve yayın kuruluşları gibi birçok kurum bu kesintiden etkilendi. Sorunun, Azure bulut sistemindeki bir yapılandırma değişikliğinden kaynaklandığı açıklandı.

Türkiye'de çeşitli bankalar, telekomünikasyon şirketleri ve çevrimiçi satış siteleri sorundan etkilenirken çoğundaki problem çözülmüş görünüyor. Ancak bu haberin yayımlandığı anda Deniz Bank'ın sitesine hâlâ ulaşılamıyordu. 

Dünya çapındaki havalimanlarını da etkileyen arıza nedeniyle ABD ve Avrupa'daki pek çok uçuş iptal ediliyor. Fakat Microsoft, bugün erken saatlerde ABD'nin orta kesimlerindeki bulut hizmetleri sorununun, birkaç uçuşun iptal edilmesinin ardından çözüldüğünü aktardı.

ABD merkezli havayolu şirketi Frontiers sorun yaşadıklarını ama bunun kademeli bir şekilde çözüldüğünü ifade etti. 

Öte yandan Berlin Brandenburg Havalimanı'ndaki tüm uçuşlar durdurulurken, Amsterdam Schiphol Havalimanı da "Microsoft'taki küresel bir sistem arızası" nedeniyle uçuşlarda aksama yaşandığını açıkladı.

Hindistan'ın Delhi ve Mumbai gibi kentlerindeki havalimanlarında da sorun yaşandığı ve yolcuların check-in işlemlerini gerçekleştiremediği aktarılıyor. X'teki bir kullanıcı aksaklık nedeniyle kendisine elle yazılmış uçak biniş kartığı verildiğini söyledi:

Medya kuruluşları da arızadan etkilenirken Sky News ve Australian Broadcasting Corporation bir süre yayın yapamadıklarını duyurdu. 

Londra Borsası'ndan (LSEG) yapılan açıklamaya göre LSEG'nin haber ve veri platformunda dünya çapında kullanıcı erişimini etkileyen bir kesinti yaşandı.

Avustralya'daki arızaların başlangıcı gündüz vaktine denk gelirken, ülkede banka ve havayolu şirketlerinin yanı sıra polis sistemlerinin de etkilendiği bildiriliyor.