Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyelerine yönelik tutuklama talimatının Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından verildiğini iddia etti. Perinçek, TGB üyelerinin Amerikan askerlerine yönelik yaptığı çuval geçirme eyleminin ardından tutuklanmasıyla ilgili olarak iktidara ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sert eleştirilerde bulundu.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'nin Tutuklusu"
Doğu Perinçek, X hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Okullara ulaştırılan 3 kap sıcak yemek depremzede çocukları motive etti Okullara ulaştırılan 3 kap sıcak yemek depremzede çocukları motive etti

“Türk devletini yöneten AK Parti iktidarı da ABD makamları tarafından tutuklanmıştır. Şu anda Cumhurbaşkanımız Sayın Tayyip Erdoğan da ABD’nin tutuklusu durumundadır.”

Perinçek, TGB üyelerinin tutuklanması talimatının Beyaz Saray, Pentagon ve ABD Donanma Komutanlığı tarafından dünya kamuoyu önünde verildiğini öne sürdü. Ayrıca, eylemi düzenleyen TGB üyelerinin aslında özgür olduklarını, fakat tutuklu kaldıkları sürece Türk devletinin de esir durumda olduğunu belirtti.

TGB'nin Çuval Eylemi Nedir?
Türkiye Gençlik Birliği (TGB), Pazartesi günü paylaştıkları videoda bir Amerikan askerinin başına çuval geçirildiğini gösterdi. Eylem, İzmir Limanı’na demir atan USS Wasp (LHD-1) adlı Amerikan hücum gemisinin varlığına tepki olarak düzenlendi. TGB, eylemin ardından sosyal medya hesaplarında şu mesajı paylaştı:

“Mehmetçiğimizin ve binlerce Filistinlinin kanını elinde taşıyan ABD askerleri ülkemizi kirletemez. Bu topraklara her adım attığınızda sizi hak ettiğiniz gibi karşılayacağız!”

Bu eylem, ABD’nin Türk askerlerine 2003 yılında Kuzey Irak’ın Süleymaniye kentinde gerçekleştirdiği çuval geçirme olayına bir tepki olarak düzenlenmiştir.

ABD ve Türkiye Arasında Ortak Tatbikat
USS Wasp, Türkiye’nin ilk amfibi savaş gemisi TCG Anadolu (L400) ile 13-17 Ağustos 2024 tarihleri arasında Akdeniz’de ortak eğitim tatbikatı gerçekleştirmiştir. Bu tatbikat, ABD'nin bölgedeki varlığı ve İran ya da Hizbullah’ın İsrail’e olası saldırılarına karşı alınan bir önlem olarak değerlendirilmiştir.

TGB’nin Batı Karşıtlığı ve Eylemleri
TGB, uzun süredir ABD karşıtı eylemleriyle bilinen bir gençlik örgütü olarak öne çıkmaktadır. Grup, Vatan Partisi'ne yakınlığı ve ulusal bağımsızlık amacı etrafında birleşen Türk gençlerinin ortak mücadele platformu olarak kendisini tanımlamaktadır. TGB üyeleri daha önce de Amerikan askerlerine yönelik çuval eylemleri düzenlemiş, bu eylemler de büyük yankı uyandırmıştır.

Doğu Perinçek ve Vatan Partisi'nin Duruşu
Vatan Partisi, Batı karşıtlığı ve Avrasyacı çizgisiyle tanınan bir partidir. Doğu Perinçek, geçmişten beri ABD'nin Türkiye üzerindeki etkisine karşı sert eleştirilerde bulunan bir liderdir. 2015 yılında kurulan Vatan Partisi, zaman zaman AK Parti iktidarına yakın bir duruş sergilese de özellikle uluslararası meselelerde farklı bir çizgi izlemektedir. Perinçek, daha önce yayımladığı “ABD Yol Ayrımında” kitabında da ABD’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik planlarına değinmişti.

Doğu Perinçek, Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyelerine yönelik tutuklama talimatının ABD'den geldiğini iddia ederken, AK Parti iktidarını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirdi. TGB’nin Amerikan askerlerine yönelik çuval geçirme eylemi, hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda dikkat çekerken, bu olay Türkiye ve ABD ilişkilerine yeni bir boyut kazandırdı.