Çorum’da sonbahar döneminde üzümlerin olgunlaşması ve bağbozumunun ardından pekmez üretim çalışmaları devam ediyor.

Doğal pekmez üreten ev hanımları, kazanlar dolusu şifa depoluyor.

Çorum’un Sungurlu ilçesinin üzüm diyarı Ayağıbüyük Köyünde kazanlar pekmez yapımı için kaynıyor. 

Çorum’da 19 Eylül Gaziler Günü coşkuyla kutlandı! Çorum’da 19 Eylül Gaziler Günü coşkuyla kutlandı!

Üzüm hasadının ardından köy sakinleri pekmez yapımı için hummalı bir şekilde çalışıyor. 

Bağlardan toplanan üzümlerin sıkılarak kazanlarda kaynatılmasıyla elde edilen pekmez, doğal üretim yöntemlerinin kattığı lezzetle yoğun ilgi görüyor.

İlçenin üzümüyle meşhur köyü Ayağıbüyük’te bağ bozumunun ardından başlayan pekmez mesaisi tüm hızıyla devam ediyor. Üreticiler, bağlarından özenle topladıkları üzümleri ilk önce evlerine taşıyor. Eve taşındıktan sonra yoğunlaşması için dinlendirilen üzümler, geleneksel yöntemlerle ezilerek şıra haline getiriliyor. Ardından biraz daha bekletilen şıranın üzerine ‘pekmez toprağı’ ilave ediliyor ve bir süre daha bekletiliyor. Diğer gün topraktan arındırılan şıranın kaynatma işlemine geçiliyor. Kurulan kazanlarda meşe odununun ateşiyle üzüm suyu uzun bir süre kaynatılıyor. Kaynatıldıktan sonra hazır hale gelen ve bir süre daha dinlendirilen pekmez, katkı maddesi kullanmadan uygun kaplara konuluyor. Her aşaması ayrı bir emek gerektiren üzüm pekmezi şehir merkezinin yanı sıra diğer illerden de yoğun ilgi görüyor.

Hazırlanan pekmezler daha sonra kış aylarında tüketilmek üzere kaplara konularak ışık görmeyen bir yerde muhafaza ediliyor.

ÜZÜM PESTİLİ DE YAPILIYOR

Çorum’da evlerde pekmez için çıkarılan üzüm suyundan pestil (üzüm köftesi) yapımına da devam ediliyor. Üzüm suyunun içerisine irmik katılarak hazırlanan kışlık yiyecek daha sonra tepsilere katılarak kendi halinde kuruması için bekletiliyor. Kıvama gelen pestiller baklava dilimleri gibi kesilerek temiz bezlerinin üzerine konularak gölge bir yerde kurutulduktan sonra kışın tüketilmek üzere kaplara konuluyor.