Çorum'un Sungurlu ilçesinde kadınlar yaz güneşinde kızaran domateslerden salça yapımına başladı. İlçede kadınların kışlık hazırlıkları aralıksız sürüyor.

Sungurlu'da Mevlid-i Nebi haftası coşkuyla kutlandı Sungurlu'da Mevlid-i Nebi haftası coşkuyla kutlandı

Evlerin vazgeçilmezi olan salçalar tamamen doğal köy domateslerinden yapılarak kış için hazırlanıyor. Yazın yörede yetişen ürünleri dondurarak, marmelat, konserve yaparak değerlendiren kadınlar, domatesleri ise salça yaparak değerlendiriyor. Hazırlıklarını bir bir tamamlayan kadınlarda şimdi de salça zamanı başladı. Domates salçası Anadolu’nun her yanında olduğu gibi Sungurlu’da da vazgeçilmezler arasında. Ağustos sonu ile Eylül ayında yıl boyu tüketilecek ev yapımı salça hazırlıkları devam ediyor. 

Domatesler üreticilerden alındıktan sonra, önce yıkanıyor ve doğranıyor. Ardından torbalara aktarılan domatesler 2-3 gün dinlenmeye bırakılıyor. Daha sonra kıvama gelen domatesler bu vakitlerde mahalle mahalle gezen domates çekici olarak bilinen kişilere ait makinalardan geçiriliyor. Ve daha sonra önceden hazırlanan teşt yada kazanlara koyularak odun ateşinde kaynamaya bırakılıyor. Arada içine bir miktar da tuz atılıyor. Kıvamını alan ezilmiş domatesler kaynadıktan sonra salça halini alıyor. Salçalar uygun kaplara koyulduktan sonra kilerlerde saklanıyor ve yemeklerin vazgeçilmezi oluyor.