Zehirsiz ve sentetik gübresiz meyve-sebze elde etmek, daha sağlıklı nesiller yetişmesini sağlamak, sürdürülebilir tarım yöntemlerini hayata geçirmek amacıyla çalışmalarını sürdüren Ata Tohumu Takas Derneği, Çorum’da tohum takası etkinliği düzenledi.

Geçmiş yıllarda Atalarımız tarafından kullanılan, son derece sağlıklı ve lezzetli ürünlerin elde edildiği tohumlar, son yıllarda gerek teknolojinin, gerekse dış ülkelerin pazar uygulamaları sonucu kaybolmaya, unutulmaya başladı. Bu durum başta sağlık sorunları, ürünlerde kalitesizlik ve lezzet bozukluğu gibi sorunları ortaya çıkardı.

Ata tohumunu yaygınlaştırmak, sağlıklı ürün elde etmek amacıyla kurulan Ankara merkezli olarak kurulan Ata Tohum Takas Derneği, ülke genelinde olduğu gibi Çorum’da da çalışmalarını sürdürüyor.
Derneğin Çorum İl Temsilciliğini ise Birsen Gödek Savaş üstlendi.

“ATA TOHUMUNU YAYGINLAŞTIRMAK İSTİYORUZ”

Ata tohumundan ürün yetiştiren veya yetiştirmek isteyenler Çorum’da bir araya gelerek takas yaptı.
Konuyla ilgili bilgi veren Dernek yöneticilerinden Gülseren Ekiz, paketlenmemiş tohumların satışının yasal olduğunu, bunun da Ata tohumunun yasaklanması anlamına geldiğini belirterek, “Ata tohum, çocuklarımızın geleceği, sağlıklı bir neslin var olmasıdır” dedi.

Gülseren Ekiz, yaptıkları çalışmalar, derneğin hedef ve amaçları hakkında şu bilgileri verdi:

YILDA İKİ KEZ TAKAS YAPILIYOR

2016 yılında Facebook’ta bir inisiyatif olarak kurulduk, 2021 yılında dernekleştik.

Dernek merkezimiz  Ankara’da ama her ilde bir temsilcimiz var. İllerde temsilcilerimiz öncülüğünde yılda 2 defa yazlık ve kışlık tohumlar takası yapıyoruz.
19 Kasım 2023 tarihinde Çorum’da Ata tohumlarımızın takasını gerçekleştirdik.
Bizde ve üyelerimizde olan tohumları bir araya getirip takas yapıyoruz.

Yeni katılımda bulunan üyelerimiz ellerinde “Ata tohum” olmasa bile ilk tohumu karşılıksız veriyoruz. Üretim yaparak tohum elde eden arkadaşlar bir sonraki toplantıya getiriyorlar.
Hedefimiz Ata tohumların, meyve ve endemik bitkilerinin gelecek besinlere sağlıklı şekilde ulaşmasını sağlamak.

Bizler sadece takas ile sınırlı değiliz, kurduğumuz il messenger iletişim gruplarında, üyelerimizin üretim sürecinde karşılaşacağı her türlü hastalık ve zararlılarla ilgili sorunlarını bize sorup, çözüm yollarını öğreniyorlar.

Çorum’da 7 Eylül elektrik kesintisi! Hangi bölgelerde saatlerce elektrik olmayacak? Çorum’da 7 Eylül elektrik kesintisi! Hangi bölgelerde saatlerce elektrik olmayacak?

ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ BU TOHUMLARDA

Zehir ve sentetik gübresiz, sürdürülebilir bir tarım yöntemleri ile ilgili gruplarımız danışmanlık hizmetini de ücretsiz olarak alıyorlar. 5553 sayılı Tohumculuk Yasası Ata tohumlarının, pakete girmemiş tohumların satışını yasaklıyor.
Bu yasa çiftçilerin ürettiği biyolojik çeşitliliğin, genetik zenginliğin yok olmasına ve tescil almış şirketlerin elindeki sınırlı sayıdaki çeşide sahip tohumlara mahkum olmasına neden oluyor.
5553 sayılı yasanın değişmesi için de lobi faaliyeti sürdürüyoruz.
Ata tohum, çocuklarımızın geleceği, sağlıklı bir neslin var olmasıdır.”