MasterChef eleme adayları belli oldu! 19 Eylül Perşembe dokunulmazlık oyununu kim kazandı? MasterChef eleme adayları belli oldu! 19 Eylül Perşembe dokunulmazlık oyununu kim kazandı?

Damla sakızının aroması ve lokmanın çıtırlığı birleşti: Evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz tarif burada!

Lokma tatlısını bir de damla sakızlı deneyin! Adım adım tarif ve püf noktaları ile evinizde harikalar yaratın!

Küçük küçük top top ve çıtır çıtır lokma yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler ve lokma tarifinin püf noktalarını uygulayarak kolaylıkla bu tatlıyı yapabilir sofralarınızı şenlendirebilirsiniz.

Damla sakızlı lokma tatlısı, küçük ve çıtır hamur toplarının şerbetle tatlandırılmasıyla yapılan geleneksel bir Türk tatlısıdır. Damla sakızı ise, sakız ağacının reçinesinden elde edilen aromatik bir maddedir. Damla sakızlı lokma tatlısı, damla sakızının hoş kokusu ve lezzetiyle daha da özel bir hale gelir.

Tatlı tarifleri arayanlar için pratik ve kolay bir lokma tarifi hazırladık üstelik damla sakızı lezzetiyle. Damla sakızlı lokma tarifi için ihtiyacınız olan malzemeler listesinde 3 su bardağı un, yarım paket yaş maya, 1.5 su bardağı su, 1 çay kaşığı tuz ve 3 parça dövülmüş damla sakızı var. Damla sakızlı lokmaları kızartmak için ise 3 su bardağı sıvıyağ, 1.5 su bardağı mısır yağı ve 1.5 su bardağı zeytinyağına ihtiyacınız var. Ayrıca şerbeti için de 5.5 su bardağı toz şeker, 4 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı limon suyu gerekli.

Damla sakızlı lokma tatlısı yapmak için öncelikle şerbeti hazırlamak gerekir. Bunun için toz şeker ve suyu bir tencereye alın ve kaynatın. Kaynayan şerbete limon suyunu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatın. Şerbet kıvam alınca ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

Hamuru yapmak için ise un, maya, su, tuz ve dövülmüş damla sakızını bir kapta karıştırın. Hamur pürüzsüz ve yumuşak olana kadar yoğurun. Hamuru üzerini örtüp ılık bir yerde yaklaşık 30 dakika mayalanmaya bırakın.

Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlayın. Hamur bitene kadar bu işlemi tekrarlayın. Kızartmak için sıvıyağ, mısır yağı ve zeytinyağını geniş bir tavada kızdırın. Hamur toplarını kızgın yağda altın rengi olana kadar kızartın. Kızaran hamur toplarını kağıt havlu serili bir tabağa alın.

Kızarttığınız hamur toplarını sıcakken soğuk şerbetin içine atın ve 2-3 dakika bekletin. Şerbeti çeken hamur toplarını servis tabağına alın. İsteğe göre üzerine fındık, ceviz, antep fıstığı veya hindistan cevizi serpin. Damla sakızlı lokma tatlısınız hazır.

Gelelim damla sakızlı lokma tarifinin yapılışına...
Derin bir kaba unu eleyerek ortasını açın. Maya ve yarım su bardağı ılık suyu ekleyip kenarlardan yavaş yavaş un alarak boza kıvamına getirin. Kalan unu üzerine toplayın. Yoğurarak sıcak ortamda dinlendirin. Yarım aat sonra hamurun ortasını açıp kalan suyu, tuzu ve dövülmüş damla sakızını kattıktan sonra çırparak yoğurun. Kabın üzerini kapakla örtün. Sıcak ortamda 2-3 misli kabarana kadar mayalandırın. 

Yağın kızgın olmasına dikkat edin
Ardından sıvıyağları kızartma tenceresine alarak yağı kızdırı. Hamur göz göz olduğunda sol avucunuzun içine bir miktar hamur alın. Çorba kaşığını sıvı yağa batırın. Sol avucunuzdan sıkarak çıkarttığınız hamunu yağlı kaşığı alın. Daha sonra kaşıktaki hamuru kızgın yağa atarak kızartın. Bir seferde tencereye 7-8 lokma atabilirsiniz. Sonrasında lokmaları kevgirle yağdan alın. Çıkardığınız lokmaları kağıt peçete üzerine koyarak yağlarından arındırın. 

Şerbeti hazırlamak için ise tozşeker ve suyu kaynamaya bırakın. Kaynama başlayınca limon suyunu ekleyin. 1 dakika daha kaynatıp ocaktan alın ve ılınmaya bırakın. Kağıt peçete üzerine aldığınız lokamaları soğuyan şerbete atın. Lokmalar şerbeti iyice çekince tencereden çıkarın. Toz antep fıstığıyla süsleyip servis yapın.

Lokmaları şekilleri düzgün olması için ucuna düz duy takılmış sıkma torbası yardımıyla da kızgın yağa atabilirsiniz.