BİNBİN Halka Arz Sonuçları Açıklandı! İşte Yatırımcılara Verilen Lot Sayısı BİNBİN Halka Arz Sonuçları Açıklandı! İşte Yatırımcılara Verilen Lot Sayısı

İSTANBUL (AA) - Erdemir'in, Steelorbis işbirliğiyle haziranda İstanbul'da ilkini düzenlediği çelik sektörü buluşmalarının ikincisi, İtalya'nın Milano kentinde gerçekleştirildi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre Erdemir'in desteğiyle İtalya'nın Milano kentinde gerçekleştirilen ve 200'e yakın katılımcının yer aldığı SteelOrbis İtalya Forumu'nda çelik sektörünün karbon sıfır emisyon hedefi ve Avrupa çelik pazarının geleceği konuşuldu.

Erdemir Pazarlama ve Satış Grup Başkan Yardımcısı Sercan Büyükbayram'ın yanı sıra Avrupa çelik sektörünün önde gelen temsilcilerini ağırlayan etkinlik, Erdemir Pazarlama ve Satış Direktörü Meltem Alim Atmaca ve Erdemir Operasyonel Mükemmellik Direktörü Tayfun Kocabaş'ın sunumlarıyla tamamlandı.

Erdemir Pazarlama ve Satış Direktörü Meltem Alim Atmaca, konuşmasında, 2023 üretim rakamlarına göre Avrupa'nın 4'üncü, dünyanın 52'nci büyük çelik üreticisi olarak pazardaki konumlarını korumak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Atmaca, son beş yılda, korumacı önlemlerin artması, salgın ve deprem felaketi sebebiyle üretimde zorluklar yaşansa da çelik sektöründeki tüketimin toparlandığını aktararak, şunları kaydetti.

"Türkiye yassı çelikte ithalatçı konumunu devam ettirmekle birlikte, ülkemiz ekonomisinin büyümesine paralel olarak çelik sektöründeki talebin önümüzdeki 10 yılda umut verici bir şekilde artması bekleniyor. Türkiye'nin yassı çelik ihracatında yüzde 21 paya sahip olan Avrupa Birliği, Asya'dan bölgeye artan ihracat baskısı sebebiyle ağırlığını kaybetmeye başladı. Ülkemiz, 2017-2022 yılları arasında AB'nin yassı çelik ithalatının ortalama yüzde 16'sını gerçekleştirdi. Ancak 2023 yılına gelindiğinde bu oran yüzde 7 civarına düştü. Buna karşılık söz konusu dönemde Asya'dan AB'ye yapılan ihracatta önemli bir artış yaşandı."

Asya ülkelerinin, Türkiye ile Avrupa arasında yassı çelik ticaretinde iyileşmeler ve ortak korumacı politikalar geliştirilmemesi durumunda pazardaki konumunu güçlendirmeye devam edeceğini anlatan Atmaca, bu nedenle Avrupa Birliği ve Türkiye'deki çelik üreticilerinin Çin'in agresif tutumu karşısında ortak hareket etmelerinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

- "İyileştirme ve yatırım faaliyetlerimizle sürdürülebilir geleceğe doğru emin adımlarla ilerleyeceğiz"

Erdemir'in Operasyonel Mükemmellik Direktörü Tayfun Kocabaş da, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda atılan adımların ve yeşil dönüşümün, çelik sektörünün geleceğini belirleyeceğini kaydederek, "Erdemir ve İsdemir olarak hedefimiz, 2030 yılına kadar, baz yıl olarak belirlediğimiz 2022'ye göre ton başına karbon emisyonunu yüzde 25, 2040'a kadar yüzde 40 azaltmak. Erdemir ve İsdemir'de, üretilen ham çelik başına karbon emisyonlarını asgari yüzde 25 oranında azaltmak için 3,2 milyar dolarlık bir dönüşüm yatırımını 2030 yıl sonuna kadar gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Söz konusu yatırımlar kapsamında yıllık 1 milyon 710 bin MWh elektrik üretimi kapasiteli GES kurulumu da gerçekleştirilecek." ifadelerini kullandı.

Sera gazı emisyonlarını analiz ederek artışa neden olan emisyon kaynaklarını tespit ettiklerini ve iyileştirmeye yönelik aksiyonları planladıklarını vurgulayan Kocabaş, bu kapsamda şirketlerinde bugüne kadar enerji verimliliği çalışmaları, üretimde hurda kullanımının artırılması ve HBI (sıcak briketlenmiş demir) kullanımı gibi faaliyetlerle emisyon azaltımı için ön çalışmalarını gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.

Kocabaş, "Bunların yanı sıra düşük emisyonlu çelik üretim teknolojilerinin gelişimini takip ederek, fizibilite çalışmalarıyla Net Sıfır Yol Haritamızı şekillendirdik. 2050'de net sıfır emisyona ulaşmak hedefiyle başladığımız yeşil dönüşüm yolculuğumuzda, karbon emisyonunu azaltıcı, enerji verimliliği sağlayacak iyileştirme ve yatırım faaliyetlerimizle sürdürülebilir geleceğe doğru emin adımlarla ilerleyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.