Geçen yıl Mayıs ayında imzalanan toplu iş sözleşmesi, kamu işçilerinin maaş zamlarını enflasyon karşısında yetersiz bıraktı. Bu durum, işçi zam oranlarında değişiklik öngörülerini beraberinde getirdi.

Şubat ayında işe başlayan işçiler için zam oranı %45 olarak belirlenirken, Ocak ayında işe başlayan işçiler için bu oran %24,73 oldu. Bu fark, işçiler arasında 10 puanlık bir zam farkı yaratmıştı. Şubat ayında işe başlayan işçiler için ise, zam oranının yaklaşık %15 seviyesinde olması bekleniyor.

Toplu iş sözleşmesi kapsamında en düşük işçi ücreti brüt 15.000 TL'ye çıkarıldı ve tüm işçilere ilk yarıda %45 oranında zam yapıldı. 2023'ün ikinci yarısında ve 2024 yılı boyunca ise her altı ayda %10 oranında zam kararı alındı. Sözleşme, enflasyonun sözleşme zam oranını aşması durumunda, fazla kısmın bir sonraki dönemde ücret artışlarına yansıtılacağını da içeriyor.

Bu düzenlemeler, işçi sendikaları ve çalışanlar arasında önemli tartışmalara yol açtı. Gelecek dönemde enflasyon ve ekonomik koşulların işçi maaşlarına etkisi merakla bekleniyor.

Huawei, yenilikçi ürünlerini İspanya'da tanıttı Huawei, yenilikçi ürünlerini İspanya'da tanıttı

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, Ocak 2023'te başlayan işyerlerinde en düşük brüt ücret, ilk yarıda 21.750 TL'ye yükseltilmişti. Temmuz ayında yapılan %15'lik zamla birlikte bu miktar 25.012 TL'ye çıktı. Ancak Temmuz - Aralık döneminde enflasyon %37,57 olarak gerçekleştiği için, kamu işçileri için 22,57 puanlık bir enflasyon farkı oluştu.

Ocak ayında başlayan kamu işçileri için, bu yılın Ocak ayında enflasyon farkı ve %10'luk zamla birlikte toplamda %32,57 oranında zam yapıldı ve en düşük brüt çıplak ücret 33.158 TL oldu. Şubat ve Mart aylarında başlayan işçiler için öngörülen zam oranları sırasıyla %29,07 ve %23,47 olarak belirlenmişti.

Ancak TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan'ın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile yaptıkları görüşmeler sonucunda ek protokol imzalandı. Şubat ve Mart ayında başlayan işçilere de %32,57 oranında ücret zammı yapıldı. Böylece kamu işçilerinin ilk 6 aylık dönem için ücret zamları eşitlendi.