Kötü alametler içeren 4 bin yıllık Babil tabletlerinde ne yazdığı çözüldü. 100 yıl önce Irak'ta bulunan tabletlerdeki kıyamet senaryoları dikkat çekti. Astronomi alanındaki çalışmalarıyla bilinen Babilliler, diğer Mezopotamya halkları gibi Ay'ın hareketlerine büyük anlam yüklüyordu.
100 yıl kadar önce Irak'ta bulunan 4 bin senelik Babil tabletlerinde yazanlar nihayet ortaya çıktı. Çivi yazısı kullanılan tabletler, Ay tutulmalarına dayanarak kötü alametlerde bulunuyor.

MÖ 2 bin civarında kurulan Babil İmparatorluğu, bugünkü Irak'ın yanı sıra Suriye ve İran'ın bazı bölümlerini kapsıyordu. Astronomi alanındaki çalışmalarıyla bilinen Babilliler, diğer Mezopotamya halkları gibi Ay'ın hareketlerine büyük anlam yüklüyordu. 

Ay tutulmasının da kötü olayların habercisi olabileceğine inanılıyordu. 

Uydunun, Dünya'nın gölgesi altında kalmasıyla meydana gelen Ay tutulması sırasında Ay kararıyor ve bazen de kızıl bir renk alabiliyor. 

Tutulmaların ne zaman gerçekleşeceğini hesaplamak için bir yöntem geliştiren Babilliler, kötü olayları öngörüp engellemeye çalışıyordu. Bu alametler de çivi yazısıyla tabletlere kazınıyordu.

Siyah Kalp dizisinin Sumru'su Ece Uslu kimdir? Kaç yaşında ve nereli? Siyah Kalp dizisinin Sumru'su Ece Uslu kimdir? Kaç yaşında ve nereli?

Yaklaşık 100 önce Irak'ta bu alametleri içeren 4 tablet keşfedilmişti. Antik kent Sippar'dan geldiği düşünülen tarihi eserler, 1892 ila 1914'te Birleşik Krallık'taki British Museum'ın koleksiyonuna katılmıştı.

Ancak yaklaşık 4 bin yıl önceye ait bu tabletlerde ne yazdığı bugüne kadar çözülememişti. 

Londra Üniversitesi'nden Andrew George ve bağımsız araştırmacı Junko Taniguchi, bugüne kadar bulunan bu türden en eski tabletlerde ne yazdığını nihayet ortaya çıkardı. 

Journal of Cuneiform Studies adlı hakemli dergide yakın zamanda yayımlanan makaleye göre Babilliler, Ay tutulmalarının salgın hastalıklardan ekonomik sıkıntılara, sellerden bir hanedanlığın çöküşüne kadar çeşitli felaketleri haber verdiğine inanıyordu. 

Kehanetler genel olarak; sert çevresel faktörlerden, kralların ölümünden ve milletlerin düşüşlerinden bahsediyor.

Örneğin tabletlerden birinde "tutulma merkezden bir anda belirsizleşip bir anda netleşirse bir kral ölecek, Elam yıkılacak" yazıyor. Elam, bugünkü İran'da yer alan bir bölgeydi. 

Başka birinde de "Akşam saatlerindeki bir tutulma, salgın hastalığa işaret eder" deniyor. 

Bazı alametlerse iki ihtimal sunuyordu. Örneğin ya kral ölecek ve bu nedenle halkı refaha kavuşacak ya da kral ölmeyecek ve halk acı çekecek. 

Bu kehanetlerden birkaç tanesi şöyle:

İlkbaharda bir çekirge sürüsü ortaya çıkacak ve ekinleri, toprağımın ekinlerini vuracak. Yiyecek kıtlığı yaşanacak.

Yağmur ve sel suları olacak ve Adad harman yerlerini harap edecek.

Bir Elam ordusu, bir Guti ordusu tarafından ülkeye bir saldırı gerçekleşecek. İsyan eden ülkeyi yok edecek. Ülke yok olacak.