Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, itfaiyeye personel alımı yapacaklarını belirterek, "Sizlerin daha iyi çalışmanız için elimizden geleni yapacağız. Bu tür hizmetlerde liyakat olmazsa olmazdır" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara İtfaiyesi’nde düzenlenen yemin törenine katıldı. Yavaş, Ankara İtfaiyesi’nde çalışmaya başlayacak olan itfaiye erlerini ve ailelerini tebrik etti. Yavaş, yaptığı açıklamada, “Belediyelerin en önemli görevlerinden bir tanesi itfaiyedir. Çünkü evinde bir şekilde yangına maruz kaldığında arayacağı tek yer itfaiyedir. Ne bekler? Anında itfaiyenin ulaşmasını ve müdahale etmesini bekler ve hatta zaman zaman itfaiyemiz üç dakikada, beş dakikada bile ulaşsa o üç dakikalar, beş dakikalar bilin ki onlara bir asır gibi gelir. Bu nedenle önceki dönemlerden başlamak üzere bir yangın ihbarı geldiği zaman ve bizim itfaiye istasyonlarımız, araçlarımız oraya ulaşıp müdahale ettiği zaman bunların hepsi kayıt altına alınıyor” ifadelerini kullandı.

Yangınlara son teknolojik cihazlar ile müdahale etmek için dünyadaki son gelişmeleri takip ettiklerini dile getiren Yavaş, “Bu çağda icat edilmiş ne varsa özellikle itfaiyelerimizi tehlikeye düşürmeden nasıl müdahale edebileceksek bu konuda hiçbir zaman para, pul, hiçbir şey esirgemeden en son teknolojinin mutlaka ve mutlaka itfaiye erlerimizle, itfaiye teşkilatımızda bulunması için çalışıyoruz. Zaman zaman sosyal medyadan gördüğümüz uygulamaların da eğer başarılı olmuş ise dron ile söndürmek gibi ne varsa bunların hepsini de teşkilatımızda en modern şekilde olması için uğraşıyoruz” şeklinde konuştu.

Ankara itfaiyesi araç sayısı 292’ye yükseltildi

Yavaş, “Bu kadar önemli bir teşkilatta göreve geldiğimizde 154 tane araç vardı. Şu anda 146 tane yeni alınan araçla 292’ye çıkarttık. Hala da almaya devam ediyoruz. Personelimiz 764 taneydi. 2020 yılında 295, 2022 yılında 149, 2024 yılında da 100 olmak üzere 544 sivil savunma ve itfaiyecilik bölümünden mezun personel alımı ile sayımızı bin 146’ya çıkarmış bulunuyoruz. 48 olan yaş ortalaması 40’a indi, daha da indireceğiz. Mevcut istasyon sayımızı yeni yapılan istasyonlarla beraber 48’e yükselttik” diye konuştu.

Yılın ilk 7 ayında 6 bin 26’sı yangın olmak üzere 16 bin 652 olaya müdahale edildi

Ankara’da emlakçıya silahlı saldırı kamerada Ankara’da emlakçıya silahlı saldırı kamerada

Yavaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“2023 yılında 9 bin 54’ü yangın almak üzere 28 bin 465 olaya müdahale ettik. 2024 yılının ilk yedi ayında 6 bin 26’sı yangın olmak üzere 16 bin 652 olaya müdahale edildi. 2024 yılında 7 ayda 55 bin 961 kişiye sertifikalı seminer, tatbikat ve hizmet içi eğitim verildi. 2023 yılında 79 bin 729 kişiye sertifikalı seminer, tatbikat ve hizmet işi eğitimi verildi.”

Ankara itfaiyesine yeni personeller alınacak

Geçtiğimiz hafta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile görüştüğünü hatırlatan Yavaş, “Biz 500 itfaiye eri daha talep etmiştik. Sanıyorum 300 civarında itfaiye eri almamıza izin verecek ve onları da yine aynı şekilde bu okullardan mezun olmuş, tamamı liyakate dayalı, bu işin eğitimini görmüş, bomba gibi gençlerden inşallah oluşturacağız. Sizlerin daha iyi çalışmanız için elimizden geleni yapacağız. Bu tür hizmetlerde liyakat olmazsa olmazdır” şeklinde konuştu.

“Çok mutlu ve huzurluyuz”

Oğlu mezun olan Filiz Çeltik ise İHA muhabirine yaptığı açıklamada, “Çok mutlu ve huzurluyuz. Allah hepinizden razı olsun. Mansur başkanı çok seviyoruz, başarılarının devamını diliyoruz” ifadesini kullandı.

Mezun olan Mesule Çağlar, “Çok heyecanlandım. Gerçekten güzel bir andı. Böyle bir tören yapmak beni çok iyi hissettirdi. Değerli hissediyoruz. Mansur başkanım sağ olasın” dedi.