Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre Çorum, Temmuz ayında İstanbul'dan sonra ihracatını artıran 'ikinci il' olurken, TR 83 Bölgesi'nde zirvede yer aldı. Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı, "İhracat hedef çıtamız sürekli artacak" dedi.

Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan verilere göre; 2024 yılı Temmuz ayında Çorum, ihracat sıralamasında 604 milyon dolarlık ihracat ile geçen yılın aynı ayına göre ihracatını yüzde 115,2 oranında artırarak, genel ihracat sırasında 10'uncu sırada yer aldı.

BUÜ yönetimi ULUTEK firmaları ile buluştu BUÜ yönetimi ULUTEK firmaları ile buluştu

Ayrıca geçen yılın Temmuz ayına göre ihracatını metropol kent İstanbul'dan sonra en fazla artıran ikinci il konumunda olan Çorum; TR-83 Bölgesi'nde (Samsun, Amasya, Tokat ve Çorum) 'en fazla ihracat yapan il' olarak birinci sırada yer aldı.

LOJİSTİKTE TEK KARAYOLU VAR

Lojistik açısından karayolu tek alternatifi olmasına rağmen Çorum, bölgesinde son bir yıldaki ihracat artış oranına göre birinci sırada yer aldı. 2024 yılı Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre faaliyet illeri bazında ihracatta en fazla artış incelendiğinde Çorum, 323 milyon dolarlık artış ile İstanbul'dan sonra Türkiye'de ikinci sırada.

TR83 BÖLGESİNDE LİDER İL ÇORUM

Ticaret Bakanlığı ve Çorum Ticaret ve Sanayi Odası'nın resmi kaynaklarından elde edilen veriler doğrultusunda Çorum'un deniz, hava ve demiryolu ulaşımı yok ancak Samsun'un da aralarında bulunduğu Amasya ve Tokat'ı da kapsayan TR 83 bölgesinde ihracat artış oranına göre lider il olarak öne çıktı. Temmuz ayına göre ihracat rakamları TR 83 bölgesinde yer alan illerde şöyle sıralanıyor; "Çorum - 604 milyon dolar, Samsun-138 Milyon dolar, Amasya-17 milyon dolar ve Tokat-15 milyon dolar."

DARIŞI BAŞIMIZA

Çorum'un başarısı komşumuz Samsun'un da dikkatini çekti. Kentin duayen gazetecilerinden Halk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aziz Yener Cabbar, X hesabından yaptığı paylaşımda, "Komşu İl Çorum ihracatını bir yılda % 115 artırdı. Samsun’un da yer aldığı TR-83 Bölgesi’nde açık ara 1. Sırada. Temmuz ayına göre ihracatını da İstanbul'dan sonra en fazla artıran 2. il. Geçen  yıl Çorum’a atanan Samsun eski Valisi Zülkif Dağlı'yı kutluyorum. Darısı başımıza." ifadelerine yer verdi.