Yeni yılda asgari ücrete yapılacak zam oranı, milyonlarca özel sektör çalışanı ve işveren tarafından merakla bekleniyor. Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında açıklanan yıl sonu enflasyon beklentisi 2024 için %41,5, 2025 için ise %17,5 olarak açıklandı. Peki, asgari ücrete ne kadar zam yapılacak? İşte zam oranlarıyla ilgili son gelişmeler…

Asgari Ücret Zam Oranı Neye Göre Belirlenecek?
Asgari ücret zam oranı, yıl sonu enflasyon beklentileri doğrultusunda şekillenecek. 2024 için enflasyon %41,5 olarak öngörülüyor. Ancak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, vatandaşların refahını koruma odaklı, kalıcı çözümler üretmek istediklerini vurgulayarak, asgari ücret zam oranının yalnızca enflasyona bağlı olmayacağını ifade etti.

TZOB Başkanı Bayraktar, Dünya Gıda Günü’nde Konya’da mısır hasadına katıldı TZOB Başkanı Bayraktar, Dünya Gıda Günü’nde Konya’da mısır hasadına katıldı

2025 Yılı Asgari Ücret Zammına İlişkin Farklı Senaryolar
Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, yıl sonu enflasyon beklentilerine göre asgari ücret artışı hakkında çeşitli senaryolar sundu. Şu an için Eylül ayına kadar kesinleşen enflasyon %35,86 seviyesinde. Geri kalan üç ayda aylık enflasyon %1 olursa, yıl sonu enflasyonu %39,98 olarak hesaplanıyor. Ancak, aylık enflasyon %2 veya %3 seviyesinde gerçekleşirse, yıl sonu enflasyonu sırasıyla %44,17 veya %48,45 olacak.

2025 Asgari Ücret Tahminleri
Emin Yılmaz’a göre asgari ücrete %30 ile %40 arasında bir zam yapılması olası. Eğer %30 zam yapılırsa, asgari ücretin 22.102 TL olması bekleniyor. %40 oranında bir zam ile asgari ücret 23.802 TL seviyesine çıkabilir. Genel beklenti, bu iki oran arasında bir zam yapılacağı yönünde.