Merkez Bankası, reel sektör, finansal sektör temsilcileri ve ekonomistlerden oluşan 72 katılımcıyla yaptığı "2024 yılı Ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anketi"nin sonuçlarını yayımladı. Anketin sonuçları, Türkiye ekonomisi için önemli ipuçları sunarken dikkat çeken değişimler içeriyor.

DenizBank'a Global Banking & Markets'ten 4 kategoride ödül DenizBank'a Global Banking & Markets'ten 4 kategoride ödül

Enflasyon Beklentisi Yükseldi

Ankete göre, yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 43,14 seviyesindeyken, bu anket döneminde yüzde 44,11'e yükseldi. Bu artış, enflasyon baskılarının yılın geri kalanında devam edeceğine işaret ediyor. Ancak, 12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 27,49'dan yüzde 27,44'e hafif bir gerileme gösterdi.

Dolar Tahmini Geriledi

Ankette dikkat çeken bir diğer değişiklik ise dolar/TL kuru tahmini oldu. Katılımcıların yıl sonu dolar beklentisi, bir önceki anket döneminde 37,16 TL iken bu anket döneminde 36,63 TL'ye geriledi. Dolar kurundaki bu düşüş beklentisi, piyasalarda bir miktar iyimserliğe işaret ediyor.

Gecelik Faiz Beklentisi ve Repo İhale Faiz Oranı Sabit Kaldı

Katılımcıların ay sonu gecelik faiz beklentisi ise bir önceki anket dönemine göre yüzde 50,83'ten yüzde 50 seviyesine geriledi. TCMB'nin bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise yüzde 50,00 olarak sabit kaldı.