TBMM Başkanlığı’na AK Parti’li vekillerin imzasıyla yeni bir kanun teklifi sunuldu. Teklifle pek çok yeni vergi geliyor.

Meclis’e sunulan ‘Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun’la Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne göre Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Kanunu’nda değişiklik yapılacak.

Buna göre motor silindir hacmi 100 santimetreküpün altında olan motosikletlerle motor gücü 6 kilovat ve altındaki motosikletler, MTV kapsamına alınarak tarifesi belirlenecek.

Bu hüküm, düzenlemenin yürürlük tarihinden sonra ilk defa kayıt ve tescil edilecek taşıtlara uygulanmak üzere yayını tarihinde geçerli olacak.

Savunma Sanayii Destekleme Fonu (SSDF)

SSDF kaynaklarının artırılması amacıyla Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun’da değişikliğe gidiliyor.

Buna göre vergi beyannamelerinden, gümrük idarelerine verilen beyannamelerden, sosyal güvenlik kurumlarına verilen sigorta prim bildirgeleri ve aylık prim ve hizmet belgesi ile muhtasar beyannamenin birleştirilerek verilmesiyle oluşturulan beyannamelerden alınan damga vergisi tutarı kadar, yıllık gelir vergisi beyannamelerindense damga vergisi tutarının yarısı kadar katkı payı alınacak.

Öte yandan aynı amaçla tapu ve kadastro işlemlerinden taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 lira, diğer işlemlerde adına işlem yapılandan 375 lira olarak katılma payı alınacak.

Limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarının hamilleri her bir kart başına yıllık 750 lira katılma payı ödeyecek.

İlk defa tescili yapılacak olan araçların tescil işlemlerinde 3 bin lira, tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirlerinde 1500 lira, noterlik ücreti alınan diğer işlemlerde işlem başına 75 lira katılma payı alınacak.

EY Türkiye Girişimci Kadın Liderler Programı'nın 2024 sınıfı belli oldu EY Türkiye Girişimci Kadın Liderler Programı'nın 2024 sınıfı belli oldu

Tutarlar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak yeniden değerleme oranında takvim yılı başından geçerli olmak üzere artırılarak uygulanacak.

Katılma payına ilişkin hükümler, 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek.

Özel Tüketim Vergisi

Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda yapılan değişikliğe göre yüzde 20 ÖTV uygulanacak mallar şöyle:

İnsansız hava taşıtları (dron)
Matrahı 5 bin lira ve üzerinde olan kol ve cep saatleri
Yalnızca eğlence amacıyla tasarlanmış motorlu uçan oyuncaklar (dron)
Samsun’da yeni OSB kurulabilmesi için düzenleme

Kaynak: Diken