GÜZEL İNSAN MÜJDAT GEZEN

GÜZEL İNSAN MÜJDAT GEZEN
Abone Ol

Müjdat Gezen, Halit Müjdat Gözen, 29 Ekim 1923 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, şair, eğitmen. Müjdat Gezen Sanat Merkezi’ni kurmuştur. Kasım 2007'den beri UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi'dir

29 Ekim 1943 tarihinde, Necdet Gezen'in oğlu olarak Fatih, İstanbul'da doğdu. Sanat hayatına çocukluk yıllarında başlayan Gezen, sahneye ilk kez 1953 yılında Hırka-i Şerif İlköğretim Okulunda ilk piyesinde çıktı. Aynı yıl Doğan Kardeş çocuk dergisinde şiirleri yayımlandı. Yine bu yıllarda İstanbul Radyosu Çocuk Kulübü'nde mikrofonla tanıştı. 1956-57 yıllarında çeşitli amatör tiyatro topluluklarında rol aldı ve 1960 yılında İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda profesyonel oldu. Aynı yıl

Vefa Lisesini bitirdi. 1961 yılında İstanbul Belediyesi Konservatuvarları Tiyatro Bölümüne girdi. 

1962 yılında ilk filmini çevirdi 

Gezen, 1963 yılında ilk özel tiyatro çalışmasını yaptı. Münir Özkul ve Muammer Karaca Tiyatroları'na girdi. 1963-64 yıllarında sanat dergilerinde şiirleri çıktı. 
1964-1966 yılları arasında askerlik yaptı ve oyun yazma denemelerinde bulundu. 1966 yılında Ulvi Uraz Tiyatrosu'na girdi. 1967 yılında arkadaşlarıyla birlikte “Halk Oyuncuları'nı” kurdu. 1968 yılında ilk kez kendi özel tiyatrosunu açtı ve aynı sezon İstanbul Tiyatrosu'nda çalıştı. 1970 yılında sahne çalışmaları, film çalışmalarında ve aynı zamanda TV çalışmalarında bulundu. Gazete ve dergilerde yazdı. 1975 yılında ilk kitabı yayımlandı. 1999 yılı itibarıyla 28 yayımlanmış kitabı vardır. 
Ayrıca, ilkokul Türkçe kitaplarında yazıları mevcuttur. 

1982 yılında bir yayınevi kurdu. Yine aynı yıl İstanbul Belediye Konservatuvarı ve sonradan İ.Ü. Devlet Konservatuvarında Türk Tiyatrosu öğretmenliği yaptı. Aynı yıl, yazar arkadaşı Kandemir Konduk'la birlikte Güldürü Üretim Merkezi'ni kurdu ve büyük gazetelerde mizah sayfası yönetti. 1983'te Çizgilerle Nazım Hikmet adlı kitabı nedeniyle kitabın karikatüristi Savaş Dinçel ile birlikte tutuklandı ve Sağmalcılar Cezaevi'ne gönderildi. 1991 yılında MSM'yi kurdu. 1992 yılında "MSM Ormanı"nı kurdu. 1995 yılında Hamlet Efendi adlı oyunu ödül aldı ve Devlet Tiyatroları'nda oynandı. 1996-1998 yılları arasında Cumhuriyet'te yazdı. 

1997'de Devlet Tiyatroları'nda oyun yönetti. Aynı yıl Babam adlı oyunla ödül aldı. 1998 yılında ilk kez adını taşıyan tiyatrosunu kurdu. Yüz civarında filmde, elli civarında oyunda, binden fazla radyo ve TV skecinde rol aldı, bunların bir bölümünü yazdı ve yönetti. Sanatçı, 15 Ocak 2023'te CRR Konser Salonu'nda birçok sanatçı ve siyasetçinin katılımıyla düzenlenen etkinlikle sanat hayatının 70. yılını kutladı. 

Gezen, düzenlenen etkinlikte sahnelere veda ettiğini açıkladı. 

Müjdat Gezen aynı zamanda şairdir. 74 adet şiirden oluşan "Şiirim Geldi Bırakın Beni" isimli bir albümü vardır. Albümde kendisiyle birlikte Savaş Dinçel, Mustafa Alabora, Perran Kutman, Ali Poyrazoğlu, Rutkay Aziz, Sunay Akın gibi isimler yer almıştır. Müjdat Gezen, günümüzde 70 yılını geçirdiği sahneden veda etmiştir. Cumhuriyet Gazetesi'nde "Köşe Atışı" isimli bölümde yazılar yazmaktadır.

Yukardaki bilgileri internette “Vikipedi Özgür Ansiklopedi” adlı sosyal medyadan aldım. Müjdat Gezen öylesine dolu, öylesine donanımlı ve öylesine verimli bir insan ki, onu ve yaptıklarını anlatmaya kültürüm yetmezdi. Yazımın başlığını bu yüzden “Güzel İnsan Müjdat Gezen” olarak koydum. 
Şimdi Müjdat Gezen üstadın “Her şeye hakkınız olabilir, Umutsuz Olmaya Asla!” adlı kitabını okuyorum. 
Ben de 2006 yılında Müjdat Gezen Sanat Merkezinde yaklaşık 3 ay rahmetli hocamız Melahat Pars’tan ud dersi almıştım. 

Melahat Pars bir derste kendi Hicaz bestesi olan “Ben gamlı hazan sen se bahar dinle de vazgeç” adlı şarkıyı okuduktan sonra bir arkadaş Melahat Pars’a “Hocam kendinizden genç bir adama aşık olduğunuz için mi bu besteyi yaptınız? dedi. Melahat hocam kızarak, “Behey münasebetsiz çocuk, her şeyi magazine çekersiniz,
Sıtkı Argınbaş adlı bir adam bu güfteyi yazmış, ben de besteledim, hepsi bu” demişti.

Bir dersimiz öncesi “MSM sahibi Müjdat Gezen sınıfa gelerek bizlerle tanışacakmış arkadaşlar” dediler. Bazı muzip arkadaşlar Müjdat beyin takıntısını bildikleri için hemen sınıftaki tabloları yanlamasına astılar. Müjdat bey sınıfa girince “yapmayın,  beni üzmeyin sevgili arkadaşlar” diyerek tabloları hemen düzeltmişti.  
Bu vesileyle güzel insan Müjdat Gezen üstadı sevgi ve saygıyla anarak, kendisine sağlıklı ve mutlu nice yıllar diliyorum. 
                        2 Ağustos 2024 / Mehmet Özata