Konut kredisi faiz oranlarında düşüş olacağı yönündeki haberler üzerine, bazı emlak işletmelerinin ilan fiyatlarını hızla artırdığı tespit edildi. Ticaret Bakanlığı, bu tür manipülatif fiyat artışlarının önüne geçmek ve tüketici haklarını korumak amacıyla emlak sektöründe denetimlerini yoğunlaştırdı. Mevzuata aykırı hareket eden emlak işletmelerine 475 bin 380 liraya kadar para cezası verilebilecek.

Fiyat Artışları Üzerine İnceleme Başlatıldı

Geçtiğimiz hafta, Ziraat Bankası tarafından uygulanan konut kredisi faiz oranlarında düşüş olacağı haberleri üzerine, bazı emlak ilanlarında dikkat çeken fiyat artışları yaşandı. Sosyal medya paylaşımlarında, bir ilanın fiyatının 7 milyon 250 bin liradan 9 milyon liraya çıkarıldığı görüldü. Ticaret Bakanlığı, bu ve benzeri durumları incelemeye alarak, Adana'da faaliyet gösteren bir emlak işletmesine 100 bin lira para cezası uyguladı.

İlanlar Titizlikle İnceleniyor

Bakanlık, ilan sitelerinde yer alan taşınmaz ilanlarını yakından takip ediyor. Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan düşüş haberlerinin ardından, birçok emlak ilanında fiyatların artırıldığı gözlemlendi. Ayrıca bazı ilanlarda, faiz oranlarının düştüğü anda fiyatların artacağı yönünde ifadeler kullanıldığı belirlendi. Bu tür manipülatif ilanlar titizlikle incelenerek gerekli tedbirler alınıyor.

Emlak İşletmelerine Yönelik Cezalar

Evlenecek çiftler ilk darbeyi ekonomiden alıyor Evlenecek çiftler ilk darbeyi ekonomiden alıyor

Son 1 yıl içinde ilan fiyatlarında fahiş artış yaptığı belirlenen 890 emlak işletmesine toplamda 89 milyon lira para cezası kesildi. Bakanlık, ilerleyen dönemde de emlak işletmelerinin faiz oranlarındaki düşüşü fırsata çevirme çabalarına karşı sıkı denetimlerine devam edecek.

İlan fiyatlarını haksız yere artıran işletmelere, 15 bin 846 liradan 475 bin 380 liraya kadar değişen idari para cezaları uygulanabilecek. Bu cezalar, ilan fiyatlarında manipülasyon yaparak tüketicileri mağdur etmeye çalışan işletmelere karşı caydırıcı olmayı amaçlıyor.

Vatandaşlara Uyarılar

Ticaret Bakanlığı, vatandaşlara taşınmaz fiyatlarında manipülasyon yapan işletmelere prim vermemeleri konusunda uyarılarda bulundu. Eğer vatandaşlar, faiz düşüşü gibi fırsatları kötüye kullanarak fiyat artıran işletmeleri tespit ederlerse, bu işletmeleri Bakanlığa bildirmeleri isteniyor.