Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay; Çorum’da kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında okullarda çay, kahve setleri ve su ısıtıcılarının kaldırılmasına tepki gösterdi.

AKP iktidarına seslenen Özbay, “Öğretmenin teneffüste içtiği çayına, kahvesine göz dikmeyin. Tasarruf yapacaksanız Saray’ı boşaltın” dedi.

“USULSÜZ VE HUKUKSUZ UYGULAMALARIN KARŞISINDA DİMDİM DURACAĞIZ”

Eğitim İş Çorum Şube Başkanlığı, kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında okullarda çay, kahve setleri ve su ısıtıcılarının kaldırılmasını protesto etti.

Kardeş Barış Meydanı’nda düzenlenen eyleme Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay da katıldı.

KYK burs ve kredi başvurusu nasıl yapılır? 2024-2025 e-Devlet KYK başvuru ekranı KYK burs ve kredi başvurusu nasıl yapılır? 2024-2025 e-Devlet KYK başvuru ekranı

Eğitim İş Genel Örgütlenme Sekreteri Bülent Metin ve Eğitim İş Genel Özlük-Hukuk ve TİS Sekreteri Yeliz Toy'un da hazır bulunduğu eyleme; CHP İl Başkanı Av. Dinçer Solmaz, CHP Merkez İlçe Başkan Yardımcısı Mustafa Eker, CHP İl Genel Meclisi Üyesi Ümit Er, CHP Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Aslan Kaya, CHP Kadın Kolları İl Başkanı Özlem Güngör, CHP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Onur Topkül, Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı Uğur Demirer ile çok sayıda öğrenci velisi de destek verdi.

Eğitim İş Şube Başkanı Tuba Üreyen'in açılış konuşmasının ardından katılımcılara seslenen Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay, Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Tasarruf adı altında bu tür kararların geri çekilmesini ve öğretmenlik mesleğine saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Kadem Özbay; “Eğitim İş olarak bu tür usulsüz ve hukuksuz uygulamaların karşısında dimdik duracak, öğretmenlerimizin haklarını savunmak için mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

“MESELE SADECE BİR ÇAY YASAĞI İLE SINIRLI DEĞİL”

Tasarruf adı altında öğretmenlerin teneffüs aralarında kendi paralarıyla aldıkları çayı yasaklayan ve 21. yüzyılda çayı öğretmenine "lüks" gören bir zihniyetle karşı karşıya olduklarını kaydeden Özbay;
“03 Ekim 2024 tarihinde Çorum Milli Eğitim Müdürlüğü, okullarda öğretmenlerin kendi parasıyla aldıkları çayı demlemelerini dahi yasaklamıştır. Teneffüs aralarında kısa bir nefes almak isteyen öğretmenlerin çay ihtiyacını bile çok gören bu tasarruf kararı, yönetimin acz içinde olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır. Çorum Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bu akıl dışı uygulaması, öğretmenlerin yalnızca emeklerini değil, kişilik haklarını da hiçe sayan bir anlayışın ürünü. Ancak mesele sadece bir çay yasağı ile sınırlı değil. Aynı müdürlük, usulsüz görevlendirmelerle, kamu kaynaklarını zarara uğratan ve eğitimde niteliği düşüren uygulamalara imza atıyor” şeklinde konuştu.

“ÖĞRETMENLER, BU TÜR YASAKLARLA SİNDİRİLEMEZ”

İdarecilerin öğretmenlerin kendi parasıyla aldıkları çayı demlerken kullandıkları elektrikle tasarruf edeceğine inandıklarını belirten Özbay;
“Okul kantinlerinde satılan sağlığa zararlı ürünler neden denetlenmiyor?
Enflasyonun derinden hissedildiği bu günlerde, öğrencilerin okul kantinlerinde fahiş fiyatlara maruz kalması nasıl açıklanabilir? Marketlerde 5 TL olan suyun kantinlerde 10 TL’ye, dışarıda 10 TL’ye satılan simidin kantinlerde 15 TL’ye satılması nasıl meşru görülebilir?

Bu sorumsuzluklar yetmezmiş gibi, fedakarlık her zamanki gibi yine öğretmenlerden beklenmektedir. Ekonomik sıkıntılarla boğuşan, özlük hakları eriyen öğretmenlerimiz, bir de çay yasağı gibi akıl dışı uygulamalarla yıpratılmaktadır. Ancak, öğretmenler her zaman onurlarıyla mücadele eden, eğitimin temel direği olan bir meslek grubudur ve bu tür yasaklarla sindirilemez.

YENİ MÜDÜRE BİR ÇİFT SÖZÜMÜZ VAR:

Öğretmenlerimizin haklarını gasp eden, onları hiçe sayan, rencide eden uygulamalar yetmezmiş gibi, bir de Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun (ÖMK) Meclis’te görüşüldüğü şu günlerde, yeni Milli Eğitim Müdürü’ne buradan sesleniyoruz:
‘Gölge etme, başka ihsan istemez.’
Eğitim-İş olarak, bu tür usulsüz ve hukuksuz uygulamaların karşısında dimdik duracak, öğretmenlerimizin haklarını savunmak için mücadelemize devam edeceğiz. Tasarruf adı altında alınan bu ve benzeri kararların geri çekilmesini, öğretmenlerin saygınlığına ve emeğine saygı gösterilmesini talep ediyoruz”  ifadelerini kullandı.

ÇAY YASAĞINI PROTESTO İÇİN ÇAY İKRAM ETTİLER

Eylem sonunda Eğitim-İş yöneticileri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün uygulamasını protesto etmek amacıyla katılımcılara çay ikram etti.
CHP İl Başkanı Av. Dinçer Solmaz ve Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, eylem alanına kurulan çay setinin başında katılımcılara çay ikram ederken, “herkese çay var” ifadesini kullandı.