CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Sosyalist Enternasyonal’ın Prezidyum toplantısına katılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde yaptığı açıklamalarda, önümüzdeki günlerde Filistin’e bir ziyaret gerçekleştireceğini duyurdu. Özel’in Filistin ziyareti, Gazze’de yaşanan katliamlara dünya çapında yeterli tepki verilmediği gerekçesiyle önemli bir gündem maddesi haline geldi.

Özgür Özel Filistin'e Ne Zaman Gidecek?

Zonguldak'ta kan donduran dava: Cinsel istismar sonucu ölen bebeğin annesi savcılık ifadesini reddetti Zonguldak'ta kan donduran dava: Cinsel istismar sonucu ölen bebeğin annesi savcılık ifadesini reddetti

Özgür Özel, Sosyalist Enternasyonal toplantısında yaptığı konuşmada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yakın zamanda bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ve Filistin’e davet edildiğini belirtti. Ziyaretin kesin tarihi açıklanmamış olsa da, Özel bu ziyaretin önümüzdeki günlerde gerçekleşeceğini söyledi.

Gazze'ye Gidecek mi?

Özgür Özel’in açıklamaları, Filistin’de özellikle Gazze Şeridi'nde yaşanan insani krize dikkat çekiyor. Gazze’de süregelen katliamlar ve insan hakları ihlalleri hakkında ciddi adımlar atılması gerektiğini belirten Özel, Sosyalist Enternasyonal’ın Orta Doğu Komitesi aracılığıyla Gazze’de ateşkes sağlanması ve insani yardımların geçişine izin verilmesi için girişimlerde bulunulmasını önerdi.

Özel’in, ziyaret sırasında sadece Ramallah’ı mı yoksa Gazze'yi de ziyaret edip etmeyeceği henüz netlik kazanmamış olsa da, açıklamalarında Gazze’deki insani krizle ilgili olarak güçlü bir vurgu yapması, bu bölgeye de dikkat çekebileceğini gösteriyor.

Özgür Özel’in Filistin ile Dayanışma Mesajı

Özgür Özel, Filistin halkı ile dayanışma içinde olduklarını belirtti ve İsrail’in saldırılarının sona erdirilmesi çağrısında bulundu. İsrail saldırıları sonucu 41 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini, bu kayıpların büyük kısmının kadınlar ve çocuklar olduğunu vurguladı. Özel, ayrıca Türk ve ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail askerlerince öldürülmesini de gündeme getirdi ve bu olayda ABD yönetiminin pasif kaldığını ifade etti. Bu konuda daha kararlı bir duruş sergilenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Sosyalist Enternasyonal'a Öneriler

Özgür Özel, Sosyalist Enternasyonal’ın Orta Doğu Komitesi aracılığıyla şu somut adımların atılmasını önerdi:

Gazze’de acil ateşkes sağlanması
İnsani yardımların geçişine izin verilmesi
Rehinelerin serbest bırakılması

Ayrıca, bir sonraki toplantının Filistin’in Ramallah kentinde yapılmasını öneren Özel, dünya kamuoyuna bu konuda somut bir tutum sergilemenin zamanının geldiğini belirtti.