Türkiye'de 9 milyondan fazla kişinin yararlandığı Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamasında borcu olanlar için kritik bir dönem başlıyor. Eğer yeni bir düzenleme yapılmazsa, 1 Ocak 2025'ten itibaren GSS borcu olan kişiler sağlık hizmetlerinden faydalanamayacak. SGK, borçlu olan vatandaşlara tebligat göndermeye başladı ve yılbaşına kadar borçların ödenmesi gerektiğini hatırlatıyor.

GSS Nedir ve Kimler Faydalanıyor?
Genel Sağlık Sigortası (GSS), sosyal güvencesi olmayan kişilerin sağlık hizmetlerinden faydalanmasını sağlamak amacıyla 2012 yılında uygulamaya alındı. Aylık 600 TL prim ödeyen kişiler bu sistemden yararlanabiliyor. Gelir durumu düşük olanlar ise gelir testi yaptırarak, prim ödemeden sağlık hizmeti alabiliyor.

GSS Borcu Olanlar İçin Yeni Düzenleme Gelecek Mi?
2025 yılında borçlu olan kişilerin sağlık hizmetinden yararlanmaya devam edebilmesi için torba yasaya bir düzenleme eklenmesi planlanıyor. Eğer bu düzenleme geçerse, borçların ertelenmesi veya Cumhurbaşkanı kararıyla yeniden süre uzatımı sağlanabilir. Geçtiğimiz yıl da GSS prim borcu olanlar, 31 Aralık 2024 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam etmişti.

‘Kandaki eritrosit düşüklüğü anemiyi tetikliyor’ ‘Kandaki eritrosit düşüklüğü anemiyi tetikliyor’

GSS Prim Borcu Nasıl Sorgulanır?
Borç durumu hakkında bilgi almak isteyenler E-Devlet üzerinden “GSS Sorgulama” sayfasına erişerek mevcut tescil bilgilerini ve borçlarını görebilirler.

Sağlık Hizmeti Almak İçin Son Gün 31 Aralık 2024
GSS prim borcu olanlar için belirlenen son tarih 31 Aralık 2024. Eğer bu tarihe kadar bir düzenleme yapılmazsa, borçlular 1 Ocak 2025 itibarıyla sağlık hizmetlerinden faydalanamayacak. Bu nedenle, borcu olanların yılbaşından önce primlerini ödemesi önem taşıyor.