Küçük işletmelere yönelik büyük bir müjde geldi! Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2024 yılında enflasyon düzeltmesi uygulamasının cirosu 50 milyon liranın altında olan küçük işletmeler için geçerli olmayacağını duyurdu. Bu yeni düzenleme, küçük işletmelerin üzerindeki finansal yükü hafifletecek.

Küçük İşletmelere Enflasyon Düzeltmesi Muafiyeti: 1,5 Milyon Mükellef Etkilenecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küçük işletmelere yönelik önemli bir düzenlemenin duyurusunu yaptı. Şimşek, 2023 yılı sonu itibarıyla cirosu 50 milyon liranın altındaki işletmelerin 2024 yılı ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmalarına gerek olmayacağını belirtti. Bu düzenleme ile yaklaşık 1,5 milyon mükellef enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarılacak.

Enflasyon Muhasebesi ve Küçük İşletmeler

Son dönemde reel sektörün önemli başlıklarından biri olan enflasyon muhasebesi, küçük işletmeler için kapsam dışı bırakıldı. Şimşek, yapılan yasal düzenleme ile 2021 ve 2022 yıllarında enflasyon düzeltmesi uygulanmadığını ve uygulamanın 2023 yılı sonuna kadar ertelendiğini hatırlattı. 2024 yılında da küçük işletmelerin bu yükten muaf tutulması için gerekli adımlar atıldı.

Şimşek'in Açıklamaları

Dünya havacılık sektörü temsilcileri "Hitit Partner's Event" etkinliğinde buluştu Dünya havacılık sektörü temsilcileri "Hitit Partner's Event" etkinliğinde buluştu

Şimşek, “TOBB, MÜSİAD, TÜSİAD ve TÜRMOB gibi iş dünyası ve meslek kuruluşlarının talepleri üzerine küçük işletmelere yönelik aldığımız kararla, yaklaşık 1,5 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefini geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarıyoruz,” şeklinde konuştu. Ayrıca, 2023 sonu itibarıyla cirosu 50 milyon liranın altında olan işletmelerin, 2024 yılı ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmalarına gerek kalmayacak.

Tebliğ Taslağı ve Uygulama

Bakan Şimşek, hazırlanan tebliğ taslağının Cumhurbaşkanlığına gönderildiğini ve 31 Aralık 2023 tarihli gelir tablolarındaki brüt satışları 50 milyon liranın altında olan mükelleflerin, 2024 yılının ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmadan beyannamelerini verebileceğini belirtti. Daha önce beyanname vermiş olan mükelleflerin ise 6 Eylül 2024'e kadar düzeltme beyannamesi vermeleri gerektiğini ifade etti.

Yatırım Yapan Mükellefler İçin Yeni Model

Şimşek, yatırım yapan mükellefler için yeni bir model üzerinde çalışıldığını belirtti. Yatırım maliyetlerinin artırılmaması gerektiğini vurgulayan Şimşek, yatırım yapan mükelleflerin enflasyon düzeltmesinden olumsuz etkilenmelerini en aza indirmek için formüller geliştirdiklerini açıkladı. Ekim ayında Meclis’in açılmasıyla birlikte bu konunun yasama gündemine gelmesi için çalışmalar yapılacak.

Enflasyon Düzeltmesinin Etkileri

Enflasyon düzeltmesi, mali tabloların gerçek durumu yansıtmasını sağlamak amacıyla yapılan bir düzeltme işlemidir. Sermaye kullanarak faaliyet gösteren mükellefler bu uygulamadan olumlu etkilenirken, yabancı finansman kaynakları kullanan mükellefler ise daha fazla olumsuz etkilenebilir. Yeni düzenleme ile küçük işletmelerin enflasyon düzeltmesinden daha az etkilenmesi hedeflenmektedir.